Kroję trzy warzywa i mam genialną surówkę do obiadu. To przepis od mojej babci

Kroję trzy warzywa i mam genialną surówkę do obiadu. To przepis od mojej babci

Dodano: 
Surówka z pomidorów
Surówka z pomidorów Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
To surówka, którą często do obiadu robiła moja babcia. Ja nieco zmieniłam jej patent i daję do warzyw lżejszy dressing. Ale zdradzam też sposób, w jaki babcia Marysia szykowała tę prostą i pyszną surówkę.

Nie oszukujmy się, ta surówka najlepiej smakuje latem, a najlepiej, jeśli tak jak babcia Marysia, masz świeże warzywa ze swojej działki. Ja działki niestety nie posiadam, ale do tego przepisu sięgam nawet zimą, szczególnie w czasie, kiedy w osiedlowym warzywniaku pojawiają się pierwsze nowalijki i bez trudu można kupić już chrupiące rzodkiewki. To surówka z pomidorów, ogórków i właśnie rzodkiewki. Jest nie tylko pyszna i zdrowa, ale kolorowa, dzięki czemu cały obiad wygląda apetycznie i pięknie.

Jak zrobić szybką surówkę do obiadu?

Ten przepis jest banalnie prosty, bo wystarczy pokroić wszystkie składniki, a potem wymieszać z oliwą i odrobiną dobrego octu jabłkowego, przyprawić solą i pieprzem – i gotowe! Babcia zawsze do tych warzyw dodawała dużo zieleniny, zwykle szczypiorku i koperku i tak samo robię ja. Dzięki temu ta surówka do obiadu to prawdziwa witaminowa bomba.

Przepis: Surówka z trzech warzyw

Szybka, kolorowa surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
99 w każdej porcji

Składniki

  • 2 pomidory
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 gałązki koperku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOgórki, pomidory i rzodkiewkę pokrój. Koperek i szczypior posiekaj. Wrzuć wszystko do jednej miski.
  2. Robienie surówkiDo warzyw dodaj oliwę, skrop wszystko octem, dopraw solą i pieprzem.

Surówka z pomidorów, ogórków i rzodkiewki to doskonały dodatek do klasycznych obiadów. Babcia najczęściej podawała ją z ziemniakami i kotletami mielonymi czy schabowymi, ale też z pieczonymi udkami z kurczaka.

Surówka do obiadu ze śmietanowym sosem

Moja babcia niekoniecznie przejmowała się kaloriami. U niej musiało być nie tylko smacznie, ale też dużo i na bogato. Dlatego ona swoją surówkę serwowała ze śmietaną. Nie olejem, nie octem, a dobrą śmietanką, zaprawioną ewentualnie odrobiną majonezu lub musztardy. W wersji nieco odchudzonej możesz wymieszać śmietanę z greckim jogurtem naturalnym lub użyć samego jogurtu. Surówka w tej wersji zawsze była dla mnie doskonalszą alternatywą dla zwykłej mizerii, bo tu przecież jeszcze oprócz ogórków były pyszne pomidory i chrupiące rzodkiewki. Ja od czasu do czasu robię surówkę w wersji z sosem ze śmietany i jogurtu. Podaję ją wówczas z ziemniaczkami z wody i jajkiem sadzonym.

Czytaj też:
Szatkuję kapustę pekińską i dorzucam trzy proste składniki. W 10 minut mam genialną surówkę do obiadu
Czytaj też:
Sałatka z czerwonej cebuli, którą pokochasz. Prosty trik genialnie łagodzi jej smak

Źródło: smaki.pl