Tego typu desery są o niebo lepsze od tych kupnych. Robi się je szybko i łatwo, a wychodzi dużo taniej. Bazą naszego deseru czekoladowego są serek homogenizowany o smaku waniliowym oraz gorzka czekolada. Wszystko w ryzach trzyma żelatyna, dlatego deser ma przyjemną konsystencję galaretki.
Jak zrobić czekoladowy deser z serka homogenizowanego?
Podstawowe składniki tego deseru to serek homogenizowany, czekolada, żelatyna i woda, w której jest rozpuszczana. Chodzi tu tylko o to, aby połączyć wszystkie składniki na gładką masę, a potem już tylko pozostaje czekać, aż stężeje.
Rada: jeśli planujesz zrobienie deseru, samą żelatynę możesz zalać wodą do napęcznienia 15-20 minut wcześniej. Powinna po takim czasie idealnie rozpuścić się w gorącej wodzie.
Nasz deser zrobiony jest z serka waniliowego i gorzkiej czekolady, ale tu możesz też poeksperymentować i dodać czekoladę mleczną, białą czy różową (w każdym z tych wariantów deser będzie dużo słodszy). Można też dać serek naturalny, jeśli chcesz obniżyć zawartość cukru w deserze.
W wersji wegetariańskiej można zastąpić żelatynę agarem (wówczas trzeba agar zagotować w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu), jednak trzeba pamiętać, że finalnie konsystencja deseru będzie nieco inna, niż przy użyciu żelatyny: nie będzie tak sprężysty.
Przepis: Deser czekoladowy
Pyszny deser z prostych składników.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 646 w każdej porcji
Składniki
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżeczki żelatyny
- 150 ml wody
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówŻelatynę zalej kilkoma łyżkami wody i odstaw do napęcznienia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do napęczniałej żelatyny dodaj gorącą wodę i wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
- Robienie deseruDo żelatyny dodaj dwie łyżki serka homogenizowanego i wymieszaj. Do roztopionej czekolady stopniowo dodawaj resztę serka i miksuj, na koniec dodaj mieszankę z żelatyną. Masę przelej do pucharków lub foremek i odstaw do lodówki do stężenia.
Jak podawać deser czekoladowy z serka homogenizowanego?
Deser można serwować w pucharkach lub wyjąć go z foremek, w których się chłodził (aby deser łatwo wyjąć, można na chwilę włożyć foremkę do ciepłej wody). Deser warto posypać wiórkami czekoladowymi, a dla przełamania słodyczy można go udekorować świeżymi owocami, np. malinami, truskawkami czy kawałkami mango.
Czytaj też:
Jak zrobić truskawki w czekoladzie? Efektowny pomysł na WalentynkiCzytaj też:
Tort z czerwonym ciastem upiekę na Walentynki. Sekretem są dodatki i prosty, śmietankowy krem