Truskawki w czekoladzie to chyba najprostszy sposób na efektowny deser, którym zachwyci się każdy (czy jest ktoś, kto nie lubi truskawek i czekolady?). To także idealna propozycja na romantyczne spotkanie we dwoje. I choć lutowe truskawki z importu mogą się schować ze smakiem przy tych sezonowych, jednak ich wygląd i połączenie z czekoladą sprawiają, że ciężko się oprzeć takiemu smakołykowi.
Jak zrobić truskawki w czekoladzie?
Przy robieniu truskawek w czekoladzie ważne jest dobre osuszenie owoców. Nie mogą być mokre, kiedy będziesz je zanurzać w czekoladzie. Najprościej jest trzymać owoce za szypułki, maczać w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia. Jednak jeśli chcesz, aby czekolada była na całej truskawce równomiernie rozłożona – nadziej owoce na wykałaczki, zanurzaj w czekoladzie i potem wbij wykałaczki np. w jabłko.
Rada: do zrobienia truskawek w czekoladzie możesz wykorzystać również czekoladę białą, mleczną lub różową – także czekoladę w kaletkach (pastylkach). W wersji wegańskiej możesz wykorzystać dowolną czekoladę bez mlecznych dodatków i zamiast masła dodać do niej olej kokosowy. Czekoladę można również aromatyzować, dodając do niej np. skórkę otartą z pomarańczy albo płatki chili.
Przepis: Truskawki w ciemnej czekoladzie
Soczyste owoce w ciemnej czekoladzie to idealny pomysł na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 500 g truskawek
- 100 g ciemnej czekolady
- łyżeczka masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie truskawekTruskawki umyj i dobrze osusz. Pozostaw na nich szypułki.
- Robienie truskawek w czekoladzieCzekoladę połam na małe kawałki i rozpuść w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej (naczynie z czekoladą włóż do gorącej wody). Dodaj masło i dobrze wymieszaj. Kiedy czekolada nieco przestygnie, ale nadal będzie płynna, maczaj w niej kolejno truskawki. Owoce odkładaj na papier do pieczenia lub silikonową matę i czekaj, aż czekolada stężeje.
Czym ozdobić truskawki w czekoladzie?
Truskawki w czekoladzie można na różne sposoby dekorować (ułożone w papilotkach będą wyglądać niczym bombonierka). Możesz do tego użyć kolorowych posypek, posiekanych orzechów (świetnie nadają się tu niesolone pistacje), wiórków kokosowych czy w wersji najbardziej ekskluzywnej: jadalnego złota. Można też do dekorowania użyć inne kolory czekolady. Ciekawym pomysłem jest maczanie jednej truskawki w dwóch rodzajach czekolady (np. połowy w białej, połowy w ciemnej).
Czytaj też:
Domowe ciasto red velvet. Przepis na amerykański przebój krok po krokuCzytaj też:
Tych produktów unikaj na randce. Skutecznie ostudzą miłosny zapał