Ciasto kakaowe z tego przepisu to proste ciasto jogurtowe z dodatkiem kakao. Przy tego typu ciastach wystarczy wymieszać składniki, a całość zajmie nie więcej niż 10 minut. Potem już tylko zostaje czas na czekanie, aż ciasto się upiecze. Jest rewelacyjne do popołudniowej herbaty, a rano kakaowe, słodkie kromki można spakować do pracy lub do szkoły.
Jak zrobić ciasto kakaowe na jogurcie?
Wrzuć wszystkie składniki do jednej miski i wymieszaj widelcem lub łyżką. To wszystko! Potem już tylko przelej ciasto do foremki (może to być albo keksówka, abo tortownica, najlepiej o średnicy 24 cm). Do ciasta możesz wrzucić posiekaną czekoladę lub czekoladowe pastylki, ale nie jest to konieczne.
Rada: ciasto możesz uperfumować w dowolny sposób, zamiast ekstraktu z wanilii, można dodać tu skórkę otartą z pomarańczy albo kilka kropelek aromatu migdałowego.
Przepis: Ciasto kakaowe
Proste ciasto na jogurcie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 284 w każdej porcji
Składniki
- 340 g jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka esktraktu z wanilii
opcjonalnie:
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaWymieszaj wszystkie składniki w misce (można widelcem: do połączenia składników). Do ciasta można dodać posiekaną czekoladę.
- PieczeniePrzełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (keksówka lub tortownica). Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Ciasto jogurtowe piecze się do suchego patyczka. Nim wyjmiesz foremkę z piekarnika, koniecznie zrób test patyczkiem.
Jak podawać ciasto jogurtowe z kakao?
To ciasto nie potrzebuje żadnych specjalnych dodatków: jest delikatnie wilgotne, odpowiednio puszyste, przyjemnie kakaowe. Można je jednak oprószyć cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową (wystarczy rozpuścić mleczną lub deserową czekoladę i polać nią ciasto).
Takie ciasto kakaowe doskonale smakuje także z owocowymi, kwaśnymi dżemami. Wówczas pokrój je na kromki, i smaruj dżemem niczym kanapeczki. Do ciasta doskonale pasują dżemy porzeczkowy, pomarańczowy, wiśniowy, ale też powidła śliwkowe.
Czytaj też:
Tort z czerwonym ciastem upiekę na Walentynki. Sekretem są dodatki i prosty, śmietankowy kremCzytaj też:
Puszyste drożdżowe oczka robię z kruszonką i superowocem. To deser, który pokocha każdy