Puszyste drożdżowe oczka robię z kruszonką i superowocem. To deser, który pokocha każdy

Puszyste drożdżowe oczka robię z kruszonką i superowocem. To deser, który pokocha każdy

Dodano: 
Drożdżowe oczka z kruszonką
Drożdżowe oczka z kruszonką Źródło: Shutterstock / pbd Studio
Drożdżowe oczka z borówkami to wyjątkowa propozycja na słodkie, owocowe bułeczki. Są proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne.

Te pyszne bułeczki z borówkami i kruszonką to klasyk, który pasuje na każdą okazję. Aromatyczne, lekko słodkie ciasto w połączeniu z intensywnym smakiem świeżych owoców i chrupiącej kruszonki to kusząca przekąska, której trudno się oprzeć. Kiedy je piekę, ich zapach przyciąga do kuchni całą rodzinę.

Jak zrobić drożdżowe oczka z kruszonką?

Pracę nad drożdżowymi oczkami z kruszonką rozpocznij od przygotowania zaczynu: rozkrusz drożdże, dodaj cukier i ciepłe mleko, a następnie odstaw na 10 minut. W misce wymieszaj mąkę, jajka, cukier, masło i sól, a potem wlej zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie, a następnie przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Pamiętaj, aby nie przerywać procesu wyrastania ciasta – daje to gwarancję lekkich i puszystych bułeczek. Jeśli ciasto wyrasta w ciepłym miejscu, będzie miało idealną teksturę.

Wskazówka: aby kruszonka lepiej trzymała się na bułeczkach, możesz delikatnie oprószyć je mąką przed jej nałożeniem. To zapobiegnie zsuwanie się kruszonki podczas pieczenia.

Przepis: Drożdżowe oczka z kruszonką

Połączenie puszystego ciasta drożdżowego, słodkich owoców i chrupiącej kruszonki.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
285 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g borówek (świeżych lub mrożonych)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW misce rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i wlej ciepłe mleko. Odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować (będą się pienić). Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj jajka, rozpuszczone masło, cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne (ok. 10 minut ręcznie lub 5 minut w mikserze z hakiem). Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  2. Formowanie bułeczekPo wyrośnięciu ciasta podziel je na 10-12 równych części. Z każdej uformuj kulkę, a następnie w każdej zrób palcem wgłębienie, tworząc kształt „oczka”. Ułóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdego wgłębienia włóż kilka borówek. Jeśli używasz mrożonych borówek nie rozmrażaj ich wcześniej.
  3. Przygotowanie kruszonkiW misce wymieszaj mąkę, cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Wcieraj składniki palcami, aż powstanie kruszonka. Posyp nią bułeczki.
  4. PieczenieRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, aż będą złociste i dobrze upieczone w środku. Po upieczeniu odstaw je na kratkę do ostudzenia

Jakie owoce dodać do drożdżowych oczek z kruszonką?

Mój przepis opiera się na nadzieniu z borówek. Wybieram te owoce, ponieważ mają niezwykle cenne właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zalicza się je do tak zwanych superowoców. Badania wykazały, że ich jedzenie pomaga w zapobieganiu m.in. miażdżycy, otyłości, cukrzycy i zespołowi metabolicznemu. Ponadto borówki spowalniają procesy starzenia komórek (również mózgowych), działają przeciwwolnorodnikowo i ochronnie na struktury DNA. Oczywiście do bułeczek drożdżowych z mojego przepisu pasują też inne owoce. Możesz dodać maliny, truskawki, jagody, a nawet śliwki czy jabłka. Wszystkie świetnie komponują się z drożdżowym ciastem i kruszonką.

Porada: aby uniknąć wypłynięcia soku z owoców, osusz je przed pieczeniem, np. wykładając na papierowy ręcznik. Jeśli używasz mrożonych borówek, nie rozmrażaj ich wcześniej, by nie puściły zbyt dużo soku.

Co dodać do drożdżowych oczek z kruszonką?

Drożdżowe oczka z borówkami możesz wzbogacić, dodając do ciasta skórkę z cytryny lub pomarańczy, co nada im przyjemny, świeży aromat. Do kruszonki warto dosypać cynamon – doskonale komponuje się z borówkami. Możesz również dodać do ciasta posiekane orzechy (np. włoskie lub migdały), które wzbogacą jego teksturę.

Czytaj też:
Przepis na te proste i szybkie ciasteczka mam od mamy. Były hitem PRL-u
Czytaj też:
Cukierki owsiane zajadaliśmy ze smakiem w PRL-u. Kultowy przysmak robię w 20 minut bez pieczenia