Chrupiące, złote ciasto i mięsne, aromatyczne wnętrze. Te kotlety mielone z piekarnika to nic innego jak mielone w cieście francuskim. Owinięte wstążeczkami ciasta mięso wygląda efektownie i smakuje wyśmienicie. To genialny dodatek do obiadu, ale też mięsna propozycja na przyjęcia.
Jak zrobić kotlety mielone w cieście francuskim?
Szykując to danie, możesz wykorzystać własny, ulubiony patent na mięsną masę do kotletów mielonych lub skorzystać z naszego przepisu. Do takich kotlecików najlepiej wykorzystać mięso wieprzowe lub mieszane: wieprzowo-wołowe. Można również zrobić kotleciki z mięsa drobiowego lub dodać je do mięsa wieprzowego.
Samo zawijanie uformowanych kotletów w ciasto jest proste (zobacz zdjęcie). Robi się to tak, jakby nawijać grubą wełnę na motek. Dzięki temu paski ciasta utworzą po upieczeniu ładny wzór.
Rada: posmarowane rozmąconym jajkiem kotleciki możesz dodatkowo posypać czarnym sezamem albo aromatyczną czarnuszką.
Przepis: Kotlety mielone w cieście francuskim
Pyszny pomysł na kotlety mielone z piekarnika.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 697 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 arkusz ciasta francuskiego
dodatkowo:
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaCebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do mięsa razem z jajkiem, musztardą, bułką tartą, przyprawami. Wszystko dokłądnie wymieszaj.
- Robienie kotlecikówArkusz ciasta francuskiego potnij na cienkie paski. Formuj niewielkie kotleciki i każdy zawijaj w paski ciasta.
- Pieczenie kotlecikówKotleciki posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Jak podawać kotlety mielone w cieście francuskim?
Takie kotlety można podawać jako dodatek do obiadu, ale ze względu na dodatek ciasta francuskiego można tu już zrezygnować z ziemniaków, kaszy czy ryżu. Takie kotlety świetnie smakują podane z kolorową, pełną warzyw sałatką.
Pieczone kotlety mielone w tej wersji świetnie nadają się jako danie na przyjęcie. Wówczas możesz gotowe kotleciki ułożyć na liściach rukoli, szpinaku czy roszponki, a przestrzenie pomiędzy kotletami dodatkowo udekorować czerwonymi pomidorkami koktajlowymi lub posypać pestkami granatu.
Kotleciki najlepiej smakują podane od razu, ale można je też odgrzewać. Schłodzone w lodówce można łatwo pokroić na plastry i serwować na kanapkach lub jako oryginalny dodatek do półmiska wędlin.
Czytaj też:
Do kapusty pekińskiej dodaję dwa zdrowe warzywa. Tę surówkę do obiadu lubi u mnie każdyCzytaj też:
Pulpety z pysznym kremowym sosem to mój niedzielny obiad. Ich smak podbijają dwa składniki