Aby zrobić moim bliskim przyjemność, na Walentynki upiekę tort z czerwonych blatów, dokładnie takich samych, jakie robię do słynnego ciasta red velvet. To piękne ciasto doskonale kontrastuje ze śnieżnobiałym kremem, bo tym razem postawię na prostotę i wykorzystam pyszny krem przygotowany na bazie słodkiej śmietanki i serka mascarpone.
Co to jest ciasto red velvet?
Czerwone ciasto to jeden z kultowych, amerykańskich deserów. Choć nie ma jednej wersji dotyczącej pochodzenia ciasta red velvet – to przyjmuje się, że zaczęto je piec na początku XX wieku. Wówczas kolor ciasta nie był tak intensywnie czerwony, ponieważ kolor zawdzięczało ono niealkalizowanemu kakao, dziś do zrobienia przysmaku wykorzystuje się barwniki spożywcze, co pozwala uzyskać przepiękny, intensywnie czerwony kolor. Klasyczne ciasto red velvet jest przełożone lekko słonym kremem na bazie masła.
Jak zrobić tort na Walentynki?
Przygotowanie ciasta red velvet nie jest trudne, a przepis krok po kroku wyjaśnia poszczególne etapy. To ciasto na bazie masła, dlatego kluczowe jest, aby na początku utrzeć je na bardzo puszystą masę.
Aby uzyskać łady kolor ciasta postaw na barwnik dobrej jakości. Ja lubię używać barwników w żelu, ale mogą to być także barwniki w proszku. Dodatek kakao nieco przyciemnia odcień ciasta, dlatego można też z niego zrezygnować, jednak warto pamiętać, że kakao jest jednocześnie tym, co buduje smak tradycyjnego red velvet cake.
Rada: do kremu z mascarpone i śmietanki, jeśli nieco chcesz przełamać delikatny smak, możesz dodać skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy. Jeśli chcesz uszykować torcik z lekko słonym kremem, czyli zrobić klasyczny torcik red velvet, skorzystaj z mojego sprawdzonego przepisu na red velvet cake.
W wersji tylko dla dorosłych ciasto możesz dodatkowo nasączyć alkoholem.
Przepis: Torcik na Walentynki
Tort inspirowany ciastem red velvet.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 696 w każdej porcji
Składniki
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 250 g masła
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka maślanki
- 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki drobnej bułki tartej
na krem:
- 350 g serka mascarpone
- 300 g śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
- 4 łyżki dżemu truskawkowego
- 100 g truskawek do dekoracji
- 150 ml owocowej herbaty do nasączania ciasta
Sposób przygotowania
- Robienie ciasta250 g miękkiego masła utrzyj, aż stanie się puszyste. Dodaj drobny cukier i dalej ucieraj, aż drobinki cukru całkiem się rozpuszczą. Masa ma być jasna i puszysta. Kolejno dodawaj jajka i nadal ucieraj. Przesiej mąkę, kakao, sodę i sól (to ważne: przesiewanie dodatkowo napowietrzy suche składniki). Dodaj suche składniki do utartego masy z jajek, cukru i masła i delikatnie wymieszaj. Do maślanki dodaj barwnik i dobrze wymieszaj. Dodaj maślankę z barwnikiem do reszty ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Pieczenie ciastaPiekarnik rozgrzej do 160 st. Celsjusza. Tortownicę (o średnicy 24 cm) wysmaruj łyżką masła i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto do foremki. Piecz ok. 50-60 minut – do miękkiego patyczka.
- Robienie kremuUbij mikserem na sztywno razem: zimną śmietankę, zimny serek i cukier puder.
- Składanie tortuGotowe ciasto ostudź i przetnij w poprzek na trzy blaty. Wierzch lekko zetnij nożem, dzięki temu ciasto będzie równe, a ty zyskasz resztki, które można wykorzystać do dekoracji. Resztki pokrusz i podsusz. Blaty nasącz herbatą. Dolny posmaruj dżemem i kremem, połóż kolejny i posmaruj dżemem, przykryj trzecim blatem i resztę kremu wykorzystaj na wierzch i boki. Tort udekoruj okruszkami i truskawkami
Jak udekorować tort na Walentynki?
Moim zdaniem prostota przy tym torcie na Walentynki broni się doskonale: świeże truskawki i okruchy czerwonego ciasta wyglądają przepięknie. Ale oczywiście możesz puścić wodze fantazji i udekorować tort po swojemu. Na wierzchu można położyć także inne owoce, serca z czekolady albo pralinki w kształcie serca.
Czytaj też:
Te pyszne babeczki robi się szybciej niż słynne ciasto. To mój sprawdzony przepis na biało-czerwony deserCzytaj też:
Czekoladowe blaty przekładam aksamitnym kremem. To najlepszy tort nie tylko na specjalne okazje