Red velvet to klasyk wśród ciast i deserów. Czerwone ciasto i krem o charakterystycznym, lekko słonym smaku, to połączenie idealne. Red velvet zachwyca kolorami: połączenie czerwieni i bieli sprawia, że te babeczki czarują nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Mam swój sprawdzony i wypróbowany przepis na red velvet cake, dlatego – szczególnie jeśli robisz to ciasto pierwszy raz – przeczytaj dokładnie całą instrukcję, a ciasto z pewnością się uda.
Jak zrobić babeczki red velvet?
Babeczki red velvet to po prostu inna forma klasycznego, amerykańskiego ciasta. Robi się je szybciej i łatwiej. Najczęstsze pytanie, jakie pada przy tym deserze, to jak uzyskać łady kolor ciasta? Trzeba do niego dodać barwnik i warto tu postawić na barwnik spożywczy dobrej jakości. Ja najczęściej używam barwnika w żelu. Dodatek kakao przyciemnia odcień ciasta i też o tym warto pamiętać (można dać 1 łyżkę kakao, jeśli zależy ci na bardziej intensywnej czerwieni).
Kluczem do dobrego kremu do ciasta red velvet jest lekko słony serek typu philadelphia. Nie zamieniaj go na mascarpone (taką wersję można znaleźć w wielu przepisach), bo to właśnie ta delikatna słoność sprawia, że ciasto red velvet smakuje wyjątkowo.
Przepis: Babeczki red velvet
Biało-czerwone muffinki.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 602 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 250 g masła
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka maślanki
- 2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki drobnej bułki tartej
Na krem:
- 200 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 600 g słonego serka typu philadelphia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Robienie ciasta250 g miękkiego masła utrzyj, aż stanie się puszyste. Dodaj drobny cukier i dalej ucieraj, aż drobinki cukru całkiem się rozpuszczą. Masa ma być jasna i puszysta. Kolejno dodawaj jajka i nadal ucieraj. Przesiej mąkę, kakao, sodę i sól. Dodaj suche składniki do utartego masy z jajek, cukru i masła i delikatnie wymieszaj. Do maślanki dodaj barwnik i dobrze wymieszaj. Dodaj maślankę z barwnikiem do reszty ciasta i delikatnie wymieszaj.
- Pieczenie babeczekPiekarnik rozgrzej do 160 st. Celsjusza. Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffinki. Piecz ok. 45-50 minut – do miękkiego patyczka.
- Robienie kremuMiękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym (masło ma być puszyste i jasne). Dodaj serek i wszystko dokładnie zmiksuj. Włóż gotowy krem do lodówki.
- Dekorowanie babeczekOstudzone babeczki udekoruj kremem. Jedną babeczkę możesz rozkruszyć i czerwonymi okruszkami posypać resztę.
Jak udekorować babeczki red velvet?
Wykorzystanie czerwonych okruszków to tylko jeden ze sposobów na udekorowanie babeczek red velvet. Można tu dodać również inne czerwone akcenty. Ja lubię posypać takie muffinki pestkami granatu. Oryginalnym dodatkiem będą tu kawałki karmelizowanych jabłek (wybieram takie z intensywnie czerwoną skórką). Do dekoracji można także wykorzystać żurawinę, ale również kolorowe posypki.
Babeczki są bardzo dekoracyjne same w sobie i doskonale nadają się na przyjęcia i specjalne uroczystości. Można je wówczas ułożyć na paterach niczym tort.
Czytaj też:
Ulubione ciasto Polaków robię z lżejszym kremem. Deser jest jeszcze pyszniejszy i mniej kalorycznyCzytaj też:
To mój ulubiony przepis na szybkie ciasto czekoladowe. Sekretem jest jeden dodatek