Marmurkowe ciasto mojej babci zasługuje na medal. Jego sekretem jest tani składnik

Marmurkowe ciasto mojej babci zasługuje na medal. Jego sekretem jest tani składnik

Dodano: 
Ciasto marmurkowe
Ciasto marmurkowe Źródło: Shutterstock / irina2511
Babcia piekła najlepsze ciasta, a wypiek o ciekawym wyglądzie, każdego zachwycał smakiem. Marmurkowe ciasto kojarzy mi się z beztroskim dzieciństwem. Teraz często korzystam z przepisu babci, w którym ważnym elementem jest łatwo dostępny i tani produkt.

Lubisz ciasta? U mnie w domu rodzina przepada za szczególnym wypiekiem. To uwielbiane ciasto marmurkowe, które dosłownie rozpływa się w ustach. Mięciutkie i delikatne smakuje budyniem waniliowym. Babcia zawsze dodawała do niego ten produkt. Zawsze korzystam z tej sprawdzonej receptury, bo ciasto marmurkowe nie ma sobie równych.

Najlepsze ciasto marmurkowe z przepisu babci

Pieczenie ciast nie zawsze jest proste i kończy się sukcesem. Czasem coś pójdzie nie tak, a wypiek, zamiast zachwycać smakiem, rozczarowuje. Dlatego warto wybrać sprawdzoną recepturę. Od lat korzystam z przepisu babci na ciasto marmurkowe. Zwraca uwagę ciekawą mozaiką w środku i zachwyca smakiem.

Ciasto marmurkowe jest puszyste, leciutkie i wyczuwa się w nim smak budyniu waniliowego. Ten produkt, który wielu z nas ma w swojej kuchni, gwarantuje doskonały efekt. Dzięki recepturze od babci w prosty sposób piekę pyszne i puszyste ciasto. Wypiek dobrze prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje. Dlatego każdemu polecam ten sprawdzony przepis.

Przepis: Ciasto marmurkowe

Pyszne ciasto z przepisu babci.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
306 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 3 budynie waniliowe
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • ½ szklanki oleju

Sposób przygotowania

  1. Łączenie składnikówDo miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i wsyp budynie waniliowe. Składniki wymieszaj i odstaw na bok. Do drugiej miski wbij jajka. Miksuj aż powstanie jasna puszysta piana. Wlej olej i jeszcze chwilę miksuj.
  2. Dzielenie ciasta na półSuche składniki wsyp do przygotowanej masy i dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto podziel na 2 części. Jedną z nich wlej do oddzielnej miski. Przesiej do niej kakao, wymieszaj i wlej 3 łyżki mleka o temperaturze pokojowej. Ponownie wymieszaj składniki.
  3. Wlewanie ciasta do formyPrzygotuj keksówkę o wymiarach 28x11 cm. Wysmaruj ją masłem i oprósz bułką tartą. Do formy wlewaj na zmianę trochę białego, a potem trochę kakaowego ciasta.
  4. Pieczenie ciasta marmurkowegoCiasto marmurkowe wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół na 40 minut.

Jak podawać ciasto marmurkowe?

Ciasto marmurkowe po upieczeniu zostaw do ostygnięcia. Potem możesz posypać je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smakuje w każdym wydaniu i zachwyca puszystością oraz ciekawym wyglądem. Nie mam wątpliwości, że ciasto marmurkowe zrobi furorę w każdym domu.

Ciasto marmurkowe doskonale smakuje z filiżanką dobrej, czarnej kawy, jest idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty. Ciasto marmurkowe jest dobre nawet przez kilka dni, ale zwykle całe znika niemal od razu.

Czytaj też:
To najlepsze chruściki, jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis mam od mamy
Czytaj też:
Ta kawa to dla mnie najlepszy zimowy deser. Spróbuj, a zły nastrój przeminie