Pulpety z pysznym kremowym sosem to mój niedzielny obiad. Ich smak podbijają dwa składniki

Pulpety z pysznym kremowym sosem to mój niedzielny obiad. Ich smak podbijają dwa składniki

Dodano: 
Pulpety w sosie
Pulpety w sosie Źródło: Shutterstock / Sham Clicks
Niedzielny obiad powinien być wyjątkowy. Posiłek smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu to jest coś, co najbardziej mnie interesuje w kuchni. Dlatego sięgam po przepis na delikatne pulpety w kremowym sosie. Dwa składniki sprawiają, że sos nabiera charakteru i daniu tak trudno się oprzeć.

Brakuje ci pomysłu na niedzielny obiad? Zrób pulpety w wybornym sosie. Dania z mięsa mielonego są szybkie i proste w przygotowaniu. Pulpety kojarzą się ze smakiem dzieciństwa. Zwykle podawane były w sosie pomidorowym. Jednak odkąd odkryłam przepis na pulpety w sosie śmietanowym, tylko takie robię. Tajemnicą ich smaku jest sok z cytryny i kapary. Dzięki tym dodatków danie staje nieco kwaśne i słono-pikantne.

Jak zrobić pulpety w kremowym sosie?

Pulpety warto przygotować z cielęciny, ale można zrobić je też z mielonego mięsa z indyka. Danie wyjdzie delikatne i smaczne. Tańszą opcją będzie tu zastosowanie mielonego mięsa wieprzowego. Pulpety będą miały też głębszy, a czasem nawet słodkawy smak. Wszystko zależy od jakości mięsa, jakiego użyjemy do przyrządzenia pulpetów. Pulpety to jedno, ale znaczenia w tym daniu ma też wyjątkowy sos.

Jest kremowy, bo robimy go ze śmietany kremówki, dodajemy kapary i sok z cytryny. Warto też użyć startej skórki z cytryny, bo zapewni bardziej kwaśny i orzeźwiający smak. Kapary są tu też istotnym kulinarnym elementem. Te małe pikantne owoce kryją w sobie słono-kwaśny i pikantny smak. Wystarczy dodać do sosu zaledwie 2 łyżki kaparów, danie zyska na wyrazistości. Pulpety w kremowym sosie z sokiem cytryny i kaparami są doskonałą propozycją na niedzielny obiad.

Przepis: Pulpety w kremowym sosie z sokiem z cytryny i kaparami

Pomysł na niedzielny obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
800 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg cielęciny
  • 1 cebula
  • 2 kajzerki namoczone w mleku
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka

na sos:

  • 4 szklanki wody
  • 1 marchewka
  • ½ cebuli
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ½ szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Formowanie puleptówNamocz w mleku kajzerki, odciśnij i dołóż do mięsa mielonego. Dodaj sól, pieprz, jajka i dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj gładką masę i formuj w zwilżonych dłoniach nieduże pulpety.
  2. Gotowanie wywaruDo garnka wlej zimną wodą, włóż pokrojoną marchewkę, cebulę, dołóż liść laurowy i ziele angielskie. Wywar zagotuj i przełóż do niego pulpety. Gotuj 10- 15 minut na małym ogniu. Potem przecedź wywar, bo przyda się do sosu.
  3. Robienie zasmażkiW garnku rozpuść masło, wsyp mąkę i smaż, by powstała jasna zasmażka. Stopniowo dolewaj wywar, cały czas mieszaj do momentu, aż  lekko się zagęści. Gotuj przez 5 minut.
  4. Przygotowanie sosuDolej śmietankę, dodaj kapary, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Składniki wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Pulpety przełóż do sosu, podgrzej w nim i podawaj.

Z czym podawać pulpety w kremowym sosie?

Pulpety w tym wyjątkowym sosie zachwycają delikatnością, ale też wyrazistym smakiem. To zasługa dodania do sosu soku z cytryny i kaparów. Kwaśne i pikantne nuty są tu dobrze wyczuwalne. Pasują doskonale do delikatnego mięsa na niedzielny obiad. Pulpety warto podać z makaronem tagliatelle, który można posypać natką pietruszki. Danie będzie też smakować z ziemniakami i ryżem.

Czytaj też:
Kluskie śląskie robię tylko z tego przepisu. Zawsze wychodzą idealne
Czytaj też:
Chrupiące kotleciki robię z serka wiejskiego i dwóch zdrowych dodatków. Są idealne nie tylko do obiadu

Źródło: Katarzyna Rachańska