Brakuje ci pomysłu na niedzielny obiad? Zrób pulpety w wybornym sosie. Dania z mięsa mielonego są szybkie i proste w przygotowaniu. Pulpety kojarzą się ze smakiem dzieciństwa. Zwykle podawane były w sosie pomidorowym. Jednak odkąd odkryłam przepis na pulpety w sosie śmietanowym, tylko takie robię. Tajemnicą ich smaku jest sok z cytryny i kapary. Dzięki tym dodatków danie staje nieco kwaśne i słono-pikantne.
Jak zrobić pulpety w kremowym sosie?
Pulpety warto przygotować z cielęciny, ale można zrobić je też z mielonego mięsa z indyka. Danie wyjdzie delikatne i smaczne. Tańszą opcją będzie tu zastosowanie mielonego mięsa wieprzowego. Pulpety będą miały też głębszy, a czasem nawet słodkawy smak. Wszystko zależy od jakości mięsa, jakiego użyjemy do przyrządzenia pulpetów. Pulpety to jedno, ale znaczenia w tym daniu ma też wyjątkowy sos.
Jest kremowy, bo robimy go ze śmietany kremówki, dodajemy kapary i sok z cytryny. Warto też użyć startej skórki z cytryny, bo zapewni bardziej kwaśny i orzeźwiający smak. Kapary są tu też istotnym kulinarnym elementem. Te małe pikantne owoce kryją w sobie słono-kwaśny i pikantny smak. Wystarczy dodać do sosu zaledwie 2 łyżki kaparów, danie zyska na wyrazistości. Pulpety w kremowym sosie z sokiem cytryny i kaparami są doskonałą propozycją na niedzielny obiad.
Przepis: Pulpety w kremowym sosie z sokiem z cytryny i kaparami
Pomysł na niedzielny obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 800 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg cielęciny
- 1 cebula
- 2 kajzerki namoczone w mleku
- sól
- pieprz
- 2 jajka
na sos:
- 4 szklanki wody
- 1 marchewka
- ½ cebuli
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- ½ szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki kaparów
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Formowanie puleptówNamocz w mleku kajzerki, odciśnij i dołóż do mięsa mielonego. Dodaj sól, pieprz, jajka i dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj gładką masę i formuj w zwilżonych dłoniach nieduże pulpety.
- Gotowanie wywaruDo garnka wlej zimną wodą, włóż pokrojoną marchewkę, cebulę, dołóż liść laurowy i ziele angielskie. Wywar zagotuj i przełóż do niego pulpety. Gotuj 10- 15 minut na małym ogniu. Potem przecedź wywar, bo przyda się do sosu.
- Robienie zasmażkiW garnku rozpuść masło, wsyp mąkę i smaż, by powstała jasna zasmażka. Stopniowo dolewaj wywar, cały czas mieszaj do momentu, aż lekko się zagęści. Gotuj przez 5 minut.
- Przygotowanie sosuDolej śmietankę, dodaj kapary, sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Składniki wymieszaj i gotuj jeszcze 2 minuty. Pulpety przełóż do sosu, podgrzej w nim i podawaj.
Z czym podawać pulpety w kremowym sosie?
Pulpety w tym wyjątkowym sosie zachwycają delikatnością, ale też wyrazistym smakiem. To zasługa dodania do sosu soku z cytryny i kaparów. Kwaśne i pikantne nuty są tu dobrze wyczuwalne. Pasują doskonale do delikatnego mięsa na niedzielny obiad. Pulpety warto podać z makaronem tagliatelle, który można posypać natką pietruszki. Danie będzie też smakować z ziemniakami i ryżem.
Czytaj też:
Kluskie śląskie robię tylko z tego przepisu. Zawsze wychodzą idealneCzytaj też:
Chrupiące kotleciki robię z serka wiejskiego i dwóch zdrowych dodatków. Są idealne nie tylko do obiadu