Bazą tych bezmięsnych kotletów jest serek wiejski, płatki owsiane i gotowane jajka. Można powiedzieć, że to kotlety jajeczne w nieco innej odsłonie. Kotleciki z serka wiejskiego są mięciutkie i delikatne w środku, a ich skórka jest idealnie chrupiąca. Najczęściej jemy je z dodatkiem ziemniaków lub kaszy gryczanej, ale pomysłów na podanie takich kotlecików jest dużo więcej. Są tak dobre, że często kilka znika prosto z patelni, zanim zdążą trafić na talerze.
Jak zrobić kotleciki z serka wiejskiego?
Do zrobienia tych kotletów jajecznych można wykorzystać dowolny serek wiejski, także w wersji light czy też serek wysokobiałkowy. Sekretem jest odpowiednia kolejność łączenia składników, bo chodzi o to, aby płatki owsiane nieco napęczniały. Ja zwykle odstawiam serek wymieszany z surowym jajkiem i płatkami na ok. 5-10 minut. Jeśli chcesz, aby kotleciki były bardziej ścisłe, możesz część płatków zmiksować na mąkę, ja jednak wolę dodawać do masy całe płatki.
Masa na kotleciki z serka wiejskiego jest delikatna, dlatego najlepiej formować niewielkie kotlety, a po obtoczeniu w bułce tartej przekładać na rozgrzany olej i przewracać na drugą stronę dopiero wtedy, kiedy jedna strona już ładnie się zezłoci.
Rada: ja czasem do tych kotlecików dodatkowo dosypuję ziarenka sezamu, słonecznika lub czarnuszki. Do masy świetnie pasuje także posiekana drobno natka pietruszki abo szczypiorek.
Przepis: Kotleciki z serka wiejskiego i jajek
Pyszne kotlety bezmięsne do obiadu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 342 w każdej porcji
Składniki
- 1 serek wiejski
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 4 czubate łyżki płatków owsianych
- 1,5 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżeczka posiekanego drobno koperku
- sól, pieprz
- 3 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy na kotlecikiWymieszaj serek z surowym jajkiem i płatkami owsianymi, odstaw na chwilę, aby płatki napęczniały. Gotowane jajka zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Do masy z serka dodaj tarte jajka, koperek, musztardę, dopraw do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Smażenie kotlecikówNa patelni rozgrzej olej. Z masy formuj niewielkie kotleciki, panieruj w bułce tartej i kładź na patelni. Smaż na złoto z obu stron.
Jak podawać kotleciki z serka wiejskiego?
Te kotlety jajeczne z serkiem i płatkami owsianymi idealnie pasują do klasycznych obiadów z ziemniakami, kaszami czy ryżem. Ja ostatnio podałam je z kaszą gryczaną z groszkiem z puszki oraz surówką z kiszonych ogórków. Ale takie kotleciki są też świetną przekąską na raz, można je też jeść na kanapkach.
Czytaj też:
Do makaronu spaghetti dodaję 2 pożywne składniki. W mig mam pyszny i zdrowy obiadCzytaj też:
Biorę proste składniki i w 5 minut mam pyszną sałatkę z tuńczykiem. Idealna lekka i zdrowa przekąska