Robię kakaowe naleśniki i nadziewam zdrowym serkiem. Są wartościowe, a smakują obłędnie

Robię kakaowe naleśniki i nadziewam zdrowym serkiem. Są wartościowe, a smakują obłędnie

Dodano: 
Kakaowe naleśniki z ricottą
Kakaowe naleśniki z ricottą Źródło: Shutterstock / rom_olik
Delikatne kakaowe naleśniki z puszystym nadzieniem, w którym główną rolę gra ricotta. Zwinięte w eleganckie ruloniki kuszą wyglądem, smakiem i zdrowym składnikiem.

Naleśniki czekoladowe z kremowym nadzieniem z ricotty skradły mi serce. Łączą w sobie prostotę przygotowania i wykwintny smak, któremu nie można się oprzeć. Wszystko za sprawą odrobiny kakao w cieście naleśnikowym i wyjątkowego nadzienia, którego przygotowałam na bazie serka ricotta. Ten miękki, niedojrzewający ser zwarowy był pierwotnie produkowany z serwatki pozostającej po wyrobie serów podpuszczkowych, np. twardych lub pleśniowych. Co istotne, ricotta jest jednym z najmniej kalorycznych serów, choć zawiera 20-30% tłuszczu.Stanowi również dobre źródło pełnowartościowego białka, wapnia oraz witamin A, D, E, K i niemal wszystkich z grupy B. Dania przygotowane z ricotty zyskują nie tylko smak, ale i zdrowy akcent.

Jak zrobić kakaowe naleśniki z ricottą?

Bazą tego pysznego dania są naleśniki. Ich przygotowanie jest prostą czynnością, ale warto znać kilka wskazówek, które pozwolą uzyskać idealne ciasto. Po pierwsze, smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Po drugie, użyj chochelki do nalewania ciasta, a następnie delikatnie obracaj patelnię, by równomiernie rozprowadzić masę. Taki sposób pozwoli na uzyskanie ultracienkich naleśników. Pamiętaj także o równomiernym rozprowadzeniu nadzienia. W tym celu staraj się nałożyć nadzienie na całej powierzchni naleśnika, zostawiając tylko mały brzeg do zwinięcia. Naleśniki łatwiej się zwija do takiej postaci jak na zdjęciu, gdy są ciepłe, dlatego nie pozwól im całkowicie wystygnąć przed nałożeniem nadzienia z ricotty.

Przepis: Kakaowe naleśniki z ricottą

Zmysłowe kakaowe naleśniki z puszystą i zdrową ricottą, oprószone cukrem pudrem i udekorowane miętowym akcentem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
249 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Na nadzienie:

  • 250 g ricotty
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do dekoracji:

  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie nadzieniaW misce połącz ricottę, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  2. Przygotowanie ciasta naleśnikowegoOddziel białka od żółtek i przełóż je do wysokiego naczynia. W dużej misce wymieszaj mleko z wodą gazowaną i żółtkami. Dodawaj mąkę do momentu, aż ciasto osiągnie konsystencję śmietany. Ubij sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszaj ją z ciastem. Po połączeniu piany z ciastem, dodaj sól i resztę mąki. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeśli jest zbyt gęste, rozrzedź je odrobiną wody lub mleka.
  3. Smażenie naleśnikówNaleśniki smaż na rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Przed wlaniem porcji ciasta natłuść powierzchnię patelni niewielką ilością oleju. Ciasto zawsze wlewaj na środek patelni. Okrężnymi ruchami rozprowadź je tak, aby cienką warstwą pokryło całą jej powierzchnię. Gdy naleśnik jest usmażony, przewróć go na drugą stronę za pomocą długiej szpatułki.
  4. Nadziewanie naleśnikówNaleśnik złóż na pół i na jego powierzchni rozsmaruj porcję nadzienia z ricotty. Zwiń placek w rulon. Możesz też smarować i zawijać naleśniki bez składania, ale wtedy będą mniej eleganckie.
  5. DekorowanieUłóż zwinięte naleśniki na talerzu, posyp cukrem pudrem i udekoruj listkami świeżej mięty.

Porada: dodatek wody gazowanej do ciasta sprawia, że naleśniki stają się lekkie i puszyste – to sekret wykorzystywany w profesjonalnych kuchniach.

Z czym podawać kakaowe naleśniki z ricottą?

Świetnym zielonym akcentem będą świeże listki mięty. Do dekoracji możesz użyć nie tylko posypki z cukru pudru. Sprawdzi się również starta czekolada, orzechy lub owoce. Jeśli chcesz, by deser był bardziej wykwintny, możesz dodać syrop, np. klonowy lub bitą śmietanę, pamiętaj jednak, że zwiększą one kaloryczność potrawy.

Czytaj też:
Dla tych delikatnych naleśników można stracić głowę. Ich sekretem jest czekoladowy mus
Czytaj też:
Moje serniczki rozpływają się w ustach. Zobacz prosty przepis na syrniki, które pokochasz