Zamiast kanapek podaję szybkie, pożywne wrapy. Smakują tak, że każdy zamawia po dwa

Zamiast kanapek podaję szybkie, pożywne wrapy. Smakują tak, że każdy zamawia po dwa

Dodano: 
Wrapy z kurczakiem
Wrapy z kurczakiem Źródło: Shutterstock / Trending Now
Jeśli nie przepadacie za kanapkami, możecie przygotować ich smaczny zamiennik. Zrobicie go z tortilli i kilku prostych dodatków. Takie wrapy możecie podać na kolację, a nawet na obiad. Doskonale też sprawdzą się na przekąskę.

Nie wszyscy przepadają za kanapkami. Jednak czasami wystarczy tylko zamienić chleb lub bułkę na inny produkt, by całość zaczęła smakować zupełnie inaczej. Ja często sięgam po gotowe placki tortilli, za którymi przepada moja rodzina. Są cienkie, a po podsmażeniu lub podpieczeniu też chrupiące i pyszne. A można je nadziać różnymi składnikami. Tak naprawdę tym, co akurat jest w domowych zapasach.

Jak przygotować filet kurczaka do wrapów?

Wrapy czyli kanapki z placków tortilli często nadziewam kurczakiem. To dlatego, że moja rodzina bardzo lubi to mięso, a przy okazji jest pożywne i proste w przygotowaniu. Filet z piersi kurczaka do kanapek można ugotować, upiec lub usmażyć. Ja zwykle wybieram tę ostatnią wersję, bo szybko otrzymuję smaczne, mięsne kąski. Filet można pokroić w paski, przyprawić i usmażyć w panierce lub bez. Mój sposób jest jednak szybszy – smażę drobiowe kotlety, a potem kroję je w paski i umieszczam na plackach tortilli.

Jak zrobić wrapy z kurczakiem i warzywami?

Przyrządzenie wrapów zaczynam zwykle od przygotowania warzyw i twarożku. Na końcu smażę kurczaka, a po nadzianiu i złożenia wrapy szybko podgrzewam na patelni. Jeśli chodzi o warzywa, często sięgam po pomidory, ogórki, paprykę i cebulę. Jednak dobrze sprawdzi się też brokuł, który został np. z obiadu. Taka kompozycja też smakuje doskonale i wygląda apetycznie.

Przepis: Wrapy z kurczakiem i warzywami

Ciepłe, chrupiące kanapki z tortilli nadziewane filetem z kurczaka i warzywami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

  • 4 placki tortilli
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • papryka mielona słodka i ostra
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 1 mały brokuł
  • 2 pomidory
  • 150 g twarożku kanapkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie twarożku i warzywBrokuł opłucz, podziel na różyczki, ugotuj na półmiękko w lekko osolonym wrzątku. Warzywo odcedź, przestudź. Pomidory umyj, pokrój w grubsze plasterki. Twarożek wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
  2. Smażenie kurczakaPiersi z kurczaka opłucz, osusz. Każdą przekrój na dwa płaty, lekko rozbij je kuchennym młotkiem. Oprósz solą i pieprzem. Kotlety panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w tartej bułce doprawionej papryką. Usmaż je na oleju, osącz z nadmiaru tłuszczu, pokrój w długie paski.
  3. Składanie i podgrzewanie wrapówKażdy placek tortilli posmaruj twarożkiem. Na połowie ułóż paski kurczaka, różyczki brokułu i plastry pomidorów. Tortille złóż na cztery części lub zroluj. Podgrzej je na patelni z odrobiną oleju, tak by placki ze wszystkich stron przyrumieniły się i były chrupiące.

Jak podgrzać wrapy?

Tortille to zwykle pszenne placki, gotowe do spożycia. Tak więc, nie trzeba ich podgrzewać. Jednak warto to zrobić, by nabrały lepszego smaku, a cały wrap zrobił się ciepły. Oprócz smażenia na patelni, wrapy można podgrzać w piekarniku. Wystarczy im zwykle ok. 10 minut spędzonych w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Wrapy możecie też podgrzać w opiekaczu do kanapek czy w kuchence mikrofalowej. Te ostatnie będą ciepłe, ale nie będą chrupiące.

Czytaj też:
Z gotowych placków i taniego mięsa robię pożywną przekąskę. Podaję ją często na kolację
Czytaj też:
Przepis na wytrawne naleśniki idealne na kolację. Podstawą farszu jest zdrowe warzywo