Wytrawne naleśniki nie są tak popularne, jak słodkie, a szkoda. Wszak mogą stanowić bardzo pożywne i smaczne danie. Świetnie sprawdzą się jako kolacja, ale też można je podać na obiad. A czym je nadziać? Tu możliwości jest naprawdę dużo. Ja jednak dziś polecam lekki warzywny farsz z dodatkiem sera. Szybko i prosto się go robi, a potrawa zachwyca smakiem.
Pomysły na wytrawne farsze do naleśników
Wytrawny farsz do naleśników może być lekki lub bardziej sycący. Jeśli chodzi o lżejszą wersję potrawy, można ją nadziać np.: duszonym szpinakiem i twarogiem, podduszonymi pieczarkami czy twarogiem z dodatkiem ziół. Do pożywniejszych nadzień będą należeć farsze: z kurczaka i warzyw, z mielonego mięsa, z soczewicy i warzyw czy z szynki i żółtego sera.
Jak zrobić naleśniki z farszem brokułowym?
Naleśniki z farszem brokułowym są bardzo smaczne i zdrowe. By je przygotować, brokuł trzeba ugotować, a potem dość drobno posiekać. Posypujemy nim naleśniki posmarowane twarogiem wymieszanym z podsmażoną cebulą. Całość zwijamy lub składamy na cztery i posypujemy startym serem.
Przepis: Naleśniki z brokułowym farszem
Wytrawne naleśniki nadziewane twarogiem, cebulą i brokułem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Na farsz:
- 1 nieduży brokuł
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oleju
- 200 g twarogu kanapkowego
- 50 g sera feta
- 1-2 łyżki śmietany
- 50 g startego żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników wymieszaj gładkie, niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 10-15 minut, aby odpoczęło. Patelnię rozgrzej, posmaruj olejem, usmaż na niej cienkie naleśniki. Ułóż je w stosik na talerzu, przykryj.
- Przygotowanie farszuBrokuł opłucz, podziel na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, przestudź, dość drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Do twarogu dodaj pokruszoną fetę i śmietanę, rozmieszaj gładki farsz. Połącz go z cebulą, dopraw pieprzem.
- Nadziewanie naleśnikówKażdy naleśnik posmaruj twarogiem, a potem posyp brokułem. Naleśniki zwiń w rulon lub złóż na cztery części. Posyp startym serem. Całość możesz podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku.
Wskazówka: Zamiast podsmażonej cebuli do twarogu można dodać 1-2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku.
Jak zapiec naleśniki?
Naleśniki z brokułem czy z innym wytrawnym farszem można też zapiec przed podaniem. Dzięki temu cała potrawa będzie dobrze ciepła, a naleśniki mają szansę stać się chrupiące. By tak się stało, wystarczy ułożyć je w naczyniu do zapiekania, posypać startym serem i wstawić do gorącego piekarnika. 10-15 minut spędzonych w 180 stopniach Celsjusza sprawi, że danie będzie jeszcze smaczniejsze.
Czytaj też:
Dla tych delikatnych naleśników można stracić głowę. Ich sekretem jest czekoladowy musCzytaj też:
Naleśniki z tym nadzieniem to u mnie hit tej zimy. Smakują obłędnie i poprawiają nastrój całej rodzinie