Przepis na wytrawne naleśniki idealne na kolację. Podstawą farszu jest zdrowe warzywo

Przepis na wytrawne naleśniki idealne na kolację. Podstawą farszu jest zdrowe warzywo

Dodano: 
Wytrawne naleśniki
Wytrawne naleśniki Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
Naleśniki można podać na słodko lub wytrawnie. Pierwsze są dobre na deser czy śniadanie, drugie doskonale sprawdzą się w roli kolacji. Dziś zapraszam was na lekkie, ale pożywne naleśniki z dodatkiem zdrowego warzywa.

Wytrawne naleśniki nie są tak popularne, jak słodkie, a szkoda. Wszak mogą stanowić bardzo pożywne i smaczne danie. Świetnie sprawdzą się jako kolacja, ale też można je podać na obiad. A czym je nadziać? Tu możliwości jest naprawdę dużo. Ja jednak dziś polecam lekki warzywny farsz z dodatkiem sera. Szybko i prosto się go robi, a potrawa zachwyca smakiem.

Pomysły na wytrawne farsze do naleśników

Wytrawny farsz do naleśników może być lekki lub bardziej sycący. Jeśli chodzi o lżejszą wersję potrawy, można ją nadziać np.: duszonym szpinakiem i twarogiem, podduszonymi pieczarkami czy twarogiem z dodatkiem ziół. Do pożywniejszych nadzień będą należeć farsze: z kurczaka i warzyw, z mielonego mięsa, z soczewicy i warzyw czy z szynki i żółtego sera.

Jak zrobić naleśniki z farszem brokułowym?

Naleśniki z farszem brokułowym są bardzo smaczne i zdrowe. By je przygotować, brokuł trzeba ugotować, a potem dość drobno posiekać. Posypujemy nim naleśniki posmarowane twarogiem wymieszanym z podsmażoną cebulą. Całość zwijamy lub składamy na cztery i posypujemy startym serem.

Przepis: Naleśniki z brokułowym farszem

Wytrawne naleśniki nadziewane twarogiem, cebulą i brokułem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Na farsz:

  • 1 nieduży brokuł
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 200 g twarogu kanapkowego
  • 50 g sera feta
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 50 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników wymieszaj gładkie, niezbyt gęste ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 10-15 minut, aby odpoczęło. Patelnię rozgrzej, posmaruj olejem, usmaż na niej cienkie naleśniki. Ułóż je w stosik na talerzu, przykryj.
  2. Przygotowanie farszuBrokuł opłucz, podziel na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, przestudź, dość drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Do twarogu dodaj pokruszoną fetę i śmietanę, rozmieszaj gładki farsz. Połącz go z cebulą, dopraw pieprzem.
  3. Nadziewanie naleśnikówKażdy naleśnik posmaruj twarogiem, a potem posyp brokułem. Naleśniki zwiń w rulon lub złóż na cztery części. Posyp startym serem. Całość możesz podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku.

Wskazówka: Zamiast podsmażonej cebuli do twarogu można dodać 1-2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku.

Jak zapiec naleśniki?

Naleśniki z brokułem czy z innym wytrawnym farszem można też zapiec przed podaniem. Dzięki temu cała potrawa będzie dobrze ciepła, a naleśniki mają szansę stać się chrupiące. By tak się stało, wystarczy ułożyć je w naczyniu do zapiekania, posypać startym serem i wstawić do gorącego piekarnika. 10-15 minut spędzonych w 180 stopniach Celsjusza sprawi, że danie będzie jeszcze smaczniejsze.

Czytaj też:
Dla tych delikatnych naleśników można stracić głowę. Ich sekretem jest czekoladowy mus
Czytaj też:
Naleśniki z tym nadzieniem to u mnie hit tej zimy. Smakują obłędnie i poprawiają nastrój całej rodzinie