Biorę kubek jogurtu i piekę to ekspresowe, pyszne ciasto. Jest idealne do kawy

Biorę kubek jogurtu i piekę to ekspresowe, pyszne ciasto. Jest idealne do kawy

Dodano: 
Ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe Źródło: Shutterstock / New Africa
Dziecinnie prosty przepis, mało pracy i wyjątkowo smaczny efekt. Takie jest to ciasto na jogurcie i oleju. Można je podać na wiele sposobów.

Uwielbiam to ciasto jogurtowe, bo zawsze wychodzi, pracy przy nim niewiele, a każdemu smakuje. Robię je zwykle wtedy, kiedy chcę, aby w domu było coś słodkiego do kawy, a niekoniecznie mam ochotę na wymyślne wypieki czy ciasta wymagające więcej uwagi.

Jak zrobić szybkie ciasto jogurtowe?

Przy ciastach jogurtowych zwykle wystarczy tylko wymieszać składniki suche i mokre. Ja jednak lubię przepis, w którym trzeba ubić jajka na puszystą masę razem z cukrem. Wrzucam jajka do misy robota (można też wykorzystać zwykły mikser lub blender z końcówka do ubijania) i w 2-3 minuty mam jasną, idealnie puszystą masę, do której dodaję pozostałe składniki. To sprawia, że ciasto wychodzi idealnie puszyste i delikatne.

Ciasto można upiec w dowolnej formie: keksówce, foremce prostokątnej czy też tortownicy.

Przepis: Błyskawiczne ciasto jogurtowe

Proste i szybkie ciasto.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
298 w każdej porcji

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 330 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaCałe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy i skórkę otartą z cytryny. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do masy jajecznej razem z olejem i jogurtem. Wymieszaj krótko – jedynie do połączenia składników.
  2. Pieczenie ciastaCiasto wyłóż na blachę wyściełaną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.

Gotowe ciasto świetnie smakuje podane w towarzystwie świeżych owoców, np. borówek czy malin.

Inne pomysły na proste ciasto jogurtowe

Przepis na to ciasto jogurtowe warto zachować, bo można go wykorzystać na wiele sposobów. Przede wszystkim można upiec przepyszne ciasta z owocami, czy to świeżymi, czy to mrożonymi. Nie ma tu nic skomplikowanego: wówczas wystarczy na ciasto już wylane do foremki wyłożyć owoce. W sezonie doskonale sprawdzają się wszelkiego rodzaju owoce jagodowe, np. truskawki czy leśne jagody, ale też wiśnie czy śliwki. Zimą wykorzystaj owoce mrożone (warto je najpierw rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku).

Jeśli zamiast skórki cytrynowej dodasz do ciasta cynamon, a na wierzch wyłożysz uprażone na patelni z cynamonem i miodem jabłka (nie wykładaj równej warstwy, a kładź łyżką porcje jabłek, tak aby było widać pomiędzy nimi ciasto), otrzymasz obłędnie smaczną i prostą do zrobienia szarlotkę.

Czytaj też:
Na herbatniki wykładam dwie pyszne warstwy i robię najlepszy sernik. Bazą jest przepis mojej babci
Czytaj też:
Bezowe gniazdka wypełniam delikatnym kremem. Ten deser jest hitem każdej imprezy