Te pospolite owoce zamieniam w fantastyczny deser. Mało przy nim pracy, a jest bardzo zdrowy

Te pospolite owoce zamieniam w fantastyczny deser. Mało przy nim pracy, a jest bardzo zdrowy

Dodano: 
Pieczone jabłka
Pieczone jabłka Źródło: Shutterstock / Mykolal Mykolal
Deser nie zawsze musi oznaczać coś niezdrowego i kalorycznego. By to udowodnić, pokażę wam niezwykle prosty patent na słodkie co nieco wprost z piekarnika. Robi się je bardzo prosto i z prostych składników, a smakuje wspaniale.

Na deser można schrupać ciasteczka lub zjeść kawałek czekolady. Jednak to zupełnie inna przyjemność spożyć coś ciepłego, pysznego, a na dodatek bardzo zdrowego. I właśnie taki smakołyk w prosty sposób przygotujecie z pospolitych owoców, jakimi są jabłka. Wystarczy je wydrążyć, nadziać i upiec. Tym deserem będzie się zajadać cała rodzina.

Jakie są zalety pieczonych jabłek?

Mówi się, że najzdrowsze są surowe, świeże owoce. To głównie z tego powodu, że zawierają więcej witaminy C, niż np. owoce gotowane czy pieczone. Jednak tak naprawdę to ich jedyna przewaga. Jabłka pieczone też są zdrowe, a dla niektórych stanowią nawet lepszy wybór. Wciąż są bogate w błonnik, pektyny i potas. A ponadto są lżejsze dla naszego żołądka, niż surowe owoce. Ma to znaczenie głównie dla osób z wrażliwym układem pokarmowym, które cierpią np. na refluks żołądkowy, mają wrzody czy nadkwasotę.

Jak zrobić jabłka pieczone z granolą?

Przygotowanie jabłek pieczonych jest niezwykle proste. Owoce wystarczy umyć i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Gdy macie do dyspozycji specjalny nożyk, zadanie to jest banalne. Potem owoce wystarczy ułożyć w naczyniu do zapiekania, napełnić farszem i upiec. A czym je nadziać? Ja proponuję granolę, która jest zdrowa i gotowa do użycia, a ponad wszystko doskonale komponuje się ze smakiem jabłek.

Przepis: Pieczone jabłka

Pieczone jabłka nadziewane granolą

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średnie jabłka (najlepiej twarde, np. odmiany Granny Smith, Szara Reneta, Golden Delicious)
  • 1 szklanka granoli
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jabłekJabłka umyj, wytrzyj. Za pomocą noża lub łyżeczki wydrąż ich gniazda nasienne razem z częścią miąższu. Staraj się nie przebić dna, by farsz nie wypływał. Granolę wymieszaj z miodem i cynamonem. Napełnij nią jabłka.
  2. Pieczenie jabłekJabłka ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na każdym połóż kawałek masła. Na dno naczynia wlej kilka łyżek wody. Naczynie przykryj. Jabłka piecz ok. 30 minut. Podawaj na ciepło.

Wskazówka: Do granoli można dodać posiekane orzechy i suszone owoce.

Jak podać pieczone jabłka?

Pieczone jabłka można polać miodem lub syropem klonowym. Dobrze też sprawdzi się roztopiona ze śmietanką czekolada lub po prostu słodka śmietanka. Doskonałym pomysłem jest również podanie tego deseru z lodami śmietankowymi lub waniliowymi albo z bitą śmietaną.

Czytaj też:
Krem sułtański podbijał serca Polaków w PRL-u. Poznaj przepis na ten dawny smak luksusu
Czytaj też:
Do klasycznych drożdżówek dodaję nadzienie z kremowego serka. To mój sekretny składnik