Drożdżówkami z kremowym serkiem zajada się cała moja rodzina. Przygotowuję je prawie w każdy weekend. Są idealne na długie, niedzielne śniadania i jako przekąska w ciągu dnia.
Moim sekretem jest serek, jaki dodaję. W tradycyjnych drożdżówkach często używa się twarogu, najczęściej półtłustego. W moim przepisie jest dodatek serka mascarpone. To właśnie on sprawia, że nadzienie jest delikatniejsze i bardziej aksamitne. Jeśli zależy ci na jeszcze bardziej kremowej konsystencji nadzienia, możesz dodać do niego 1 łyżkę śmietany.
Jak zrobić drożdżówki z kremowym serkiem?
Bazą tych pysznych drożdżówek jest idealne ciasto drożdżowe. By je przygotować, przestrzegam kilku ważnych zasad. Wszystkie składniki, które używam, mają zawsze temperaturę pokojową. Kluczowe jest także odpowiednie wyrastanie ciasta. Nigdy nie pomijam tego etapu – dzięki temu moje drożdżówki są wyjątkowo puszyste. Aby ciasto dobrze wyrosło, odstaw je w ciepłe miejsce bez przeciągów – możesz wstawić je do wyłączonego piekarnika z włączonym światełkiem.
Wskazówka: zamiast cukru pudru możesz użyć do nadzienia miodu lub ksylitolu, co sprawi, że drożdżówki będą zdrowsze, ale równie smaczne.
Przepis: Drożdżówki z kremowym serkiem
Puszyste drożdżowe ciasto połączone z delikatnym serowym nadzieniem.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 307 w każdej porcji
Składniki
Na ciato:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- pół kostki roztopionego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 300 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do wykończenia:
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Przygotowanie zaczynuMleko delikatnie podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru. Odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej mąkę, rozpuść w rondelku masło i przygotuj resztę składników.
- Przygotowanie ciasta drożdżowegoDo mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko przez 10 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, dodawaj masło porcjami, stopniowo wgniatając je w ciasto. Wówczas na wyrabianie poświęć ok. 15 minut. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
- Przygotowanie nadzienia:W misce wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem, żółtkiem i ekstraktem waniliowym.
- Formowanie drożdżówekWyrośnięte ciasto podziel na 12 równych części. Z każdej uformuj kulkę, a następnie spłaszcz ją, tworząc wgłębienie na środku. Nałóż 1–2 łyżki nadzienia do każdego wgłębienia. Ułóż drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryj i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Pieczenie drożdżówekRozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Posmaruj drożdżówki roztrzepanym jajkiem i piecz przez 20–25 minut, aż będą złociste.
Porada: po upieczeniu drożdżówki przykryj ściereczką, aby zatrzymać wilgoć i zapobiec ich wysychaniu. Drożdżówki najlepiej smakują, kiedy są świeże. Możesz je jednak przechowywać w szczelnym pojemniku do 2–3 dni.
Jak urozmaicić smak drożdżówek z kremowym serkiem?
Te pyszne drożdżówki nigdy się nie znudzą szczególnie, jeśli poeksperymentujemy z dodatkami. Nadzienie z serka możesz o rodzynki, skórkę cytrynową, pomarańczową, szczyptę cynamonu lub startą czekoladę.
Czytaj też:
Te domowe czekoladki z kokosowym nadzieniem zastępują niezdrowe batony. Ten przepis to niebo w gębieCzytaj też:
Zrób domowe ptasie mleczko jak z PRL-u. Każdy powinien znać ten kultowy obłędny smak