Filet z kurczaka to delikatne, smaczne mięso, które można przygotować na wiele sposobów. To nie zmienia faktu, że większość z nas ciągle przyrządza z niego w kółko kilka tych samych potraw. Dlatego, gdy spróbowałam włoskiej wersji fileta z kurczaka, od razu znalazłam na niego przepis i zaczęłam go przyrządzać w domu. Jest bowiem prosty do przygotowania, a zachwyca smakiem.
Jak zwiększyć soczystość fileta z kurczaka?
Filet z piersi kurczaka to delikatne, chude mięso, które łatwo można przesuszyć. By ograniczyć uciekanie z niego soków, mięso przed pieczeniem można zrumienić na patelni. Jeśli zaś chcemy przygotować soczystego kurczaka z patelni, warto zastosować prostą panierkę. Robi się ją z mąki pszennej, która doskonale przylega do mięsa. Po obsmażeniu tworzy na jego powierzchni skórkę, która zapobiega wyciekaniu z mięsa soków. A gdy jeszcze chcemy to mięso poddusić w sosie, mąka przyjemnie napęcznieje, zwiększając wilgotność potrawy.
Jak zrobić filet z kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym?
Przygotowanie fileta z kurczaka na włoski sposób sprowadza się do obsmażenia mięsa, a potem podduszenia go w aromatycznym sosie. Sos robi się z białego wina, bulionu, masła, soku z cytryny i kaparów. Jego przyrządzenie trwa tylko kilka minut, bo tyle wystarczy, by całość zamieniła się w aromatyczny, gęsty płyn.
Przepis: Filet z kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym
Aromatyczny filet z piersi kurczaka na włoski sposób, czyli w sosie z białego wina, soku z cytryny i kaparów
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- sól, pieprz
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki wytrawnego białego wina
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- sok z dużej cytryny
- 4 łyżki kaparów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaFilety z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w cienkie plastry, oprósz solą i pieprzem. Obtocz w mące, strzep jej nadmiar.
- Smażenie mięsaNa dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i 1 łyżkę masła. Smaż filety z kurczaka na średnim ogniu przez 3–4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru. Przełóż usmażone filety na talerz i przykryj folią aluminiową, aby zachowały ciepło.
- Przygotowanie sosuNa tę samą patelnię wlej białe wino i bulion drobiowy. Gotuj przez 2–3 minuty, mieszając, aby zeskrobać przypieczone resztki z dna patelni. Dodaj sok z cytryny, kapary i pozostałe masło. Mieszaj, aż masło się rozpuści, a sos nieco zgęstnieje.
- Duszenie mięsaUsmażone filety z kurczaka włóż do sosu, delikatnie je wymieszaj, by pokryły się sosem. Gotuj 2-3 minuty na niedużym ogniu, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp danie posiekaną natką pietruszki.
Z czym podać filet z kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym?
Filet z kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym doskonale będzie smakował podany z makaronem, ryżem lub purée ziemniaczanym. Mięso należy polać dużą ilością sosu, bo to on stanowi o doskonałym smaku tej potrawy. Można je też posypać posiekaną natką pietruszki. Do dania warto podać porcję zielonej sałaty z dodatkami.
Czytaj też:
Kurczaka z brokułem zapiekam w kremowym sosie. To proste danie wszyscy zjadają z apetytemCzytaj też:
Penne z kurczakiem i papryką. Ekspresowy przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa