Smak tego kurczaka poznałam na wakacjach we Włoszech. Jest doskonały dzięki trzem dodatkom

Smak tego kurczaka poznałam na wakacjach we Włoszech. Jest doskonały dzięki trzem dodatkom

Dodano: 
Filet z kurczaka po włosku
Filet z kurczaka po włosku Źródło: Shutterstock / Natalia Hanin
Uwielbiam podróże, bo dzięki nim można odkryć nowe smaki i potrawy. Z wakacji we Włoszech przywiozłam na przykład przepis na aromatyczny filet z kurczaka. Jest wyrazisty w smaku i jak się okazało, niezwykle prosty do zrobienia.

Filet z kurczaka to delikatne, smaczne mięso, które można przygotować na wiele sposobów. To nie zmienia faktu, że większość z nas ciągle przyrządza z niego w kółko kilka tych samych potraw. Dlatego, gdy spróbowałam włoskiej wersji fileta z kurczaka, od razu znalazłam na niego przepis i zaczęłam go przyrządzać w domu. Jest bowiem prosty do przygotowania, a zachwyca smakiem.

Jak zwiększyć soczystość fileta z kurczaka?

Filet z piersi kurczaka to delikatne, chude mięso, które łatwo można przesuszyć. By ograniczyć uciekanie z niego soków, mięso przed pieczeniem można zrumienić na patelni. Jeśli zaś chcemy przygotować soczystego kurczaka z patelni, warto zastosować prostą panierkę. Robi się ją z mąki pszennej, która doskonale przylega do mięsa. Po obsmażeniu tworzy na jego powierzchni skórkę, która zapobiega wyciekaniu z mięsa soków. A gdy jeszcze chcemy to mięso poddusić w sosie, mąka przyjemnie napęcznieje, zwiększając wilgotność potrawy.

Jak zrobić filet z kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym?

Przygotowanie fileta z kurczaka na włoski sposób sprowadza się do obsmażenia mięsa, a potem podduszenia go w aromatycznym sosie. Sos robi się z białego wina, bulionu, masła, soku z cytryny i kaparów. Jego przyrządzenie trwa tylko kilka minut, bo tyle wystarczy, by całość zamieniła się w aromatyczny, gęsty płyn.

Przepis: Filet z kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym

Aromatyczny filet z piersi kurczaka na włoski sposób, czyli w sosie z białego wina, soku z cytryny i kaparów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • sok z dużej cytryny
  • 4 łyżki kaparów
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaFilety z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w cienkie plastry, oprósz solą i pieprzem. Obtocz w mące, strzep jej nadmiar.
  2. Smażenie mięsaNa dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i 1 łyżkę masła. Smaż filety z kurczaka na średnim ogniu przez 3–4 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru. Przełóż usmażone filety na talerz i przykryj folią aluminiową, aby zachowały ciepło.
  3. Przygotowanie sosuNa tę samą patelnię wlej białe wino i bulion drobiowy. Gotuj przez 2–3 minuty, mieszając, aby zeskrobać przypieczone resztki z dna patelni. Dodaj sok z cytryny, kapary i pozostałe masło. Mieszaj, aż masło się rozpuści, a sos nieco zgęstnieje.
  4. Duszenie mięsaUsmażone filety z kurczaka włóż do sosu, delikatnie je wymieszaj, by pokryły się sosem. Gotuj 2-3 minuty na niedużym ogniu, dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp danie posiekaną natką pietruszki.

Z czym podać filet z kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym?

Filet z kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym doskonale będzie smakował podany z makaronem, ryżem lub purée ziemniaczanym. Mięso należy polać dużą ilością sosu, bo to on stanowi o doskonałym smaku tej potrawy. Można je też posypać posiekaną natką pietruszki. Do dania warto podać porcję zielonej sałaty z dodatkami.

Czytaj też:
Kurczaka z brokułem zapiekam w kremowym sosie. To proste danie wszyscy zjadają z apetytem
Czytaj też:
Penne z kurczakiem i papryką. Ekspresowy przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa