Z penne można wyczarować wiele smacznych potraw. To także jeden z najpopularniejszych kształtów makaronu we włoskiej kuchni. Nazwa penne pochodzi od włoskiego słowa „penna”, które oznacza pióro lub piórko. Charakterystyczną cechą tego makaronu są jego ukośnie ścięte końce, przypominające końcówkę pióra wiecznego. Penne zostało wynalezione w XIX wieku w Ligurii. W 1865 roku producent makaronu Giovanni Battista Capurro, opatentował maszynę, która kroiła makaron pod kątem bez miażdżenia jego delikatnej struktury.
Jak zrobić penne z kurczakiem i papryką?
Przygotowanie makaronu z kurczakiem i papryką nie jest skomplikowane. To także bardzo szybki i sycący obiad. Wystarczy kilka prostych składników: filet z piersi kurczaka, papryka i penne. Przy gotowaniu makaronu bardzo ważna jest proporcja wody do produktu: na każde 100 g makaronu powinno przypadać 1 litr wody, aby uniknąć sklejania.
Porada: makaron penne gotuj, aż będzie lekko twardy w środku – zwykle trwa to od 6 do 12 minut w zależności od producenta.
Przepis: Penne z kurczakiem i papryką
Pyszny i sycący makaron. To ekspresowy obiad dla całej rodziny.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 158 w każdej porcji
Składniki
- 400 g suchego makaronu penne pełnoziarnistego
- 400 g filetu z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki klarowanego masła
- 4 łyżki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Mięso umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Papryki umyj, wyjmij gniazda nasienne i pokrój na paseczki. Ser parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Gotowanie makaronuW dużym garnku doprowadź do wrzenia 4 litry wody. Do gotującej się wody dodaj 1 łyżeczkę soli i wsyp makaron. Wymieszaj, żeby makaron penne nie przywarł do dna garnka i się nie posklejał. Pełnoziarnisty makaron penne ugotuj al dente – czas gotowania to około 6-8 minut. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go na sitku i pozostaw do odcieknięcia.
- SmażenieNa dużej patelni rozgrzej klarowane masło. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Uważaj, żeby czosnek się nie przypalił. Na podsmażony czosnek dodaj mięso i smaż parę minut, obracając je co jakiś czas. Następnie dodaj pokrojone papryki i smaż na małym ogniu, często mieszając, aż zmiękną.
- Dodanie śmietany i makaronuWlej na patelnię śmietanę kremówkę. Duś mięso z papryką około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj na patelnię z sosem odcedzony makaron i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj 1-2 minuty.
- PrzyprawianieDopraw danie z penne solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec posyp startym parmezanem.
Jak nie popsuć penne z kurczakiem i papryką?
Przygotowując penne z kurczakiem i papryką, uważaj, żeby nie przegotować makaronu. Rozgotowany jest nie tylko niesmaczny, ale także bardziej kaloryczny. Warto pamiętać, że indeks glikemiczny rozgotowanego makaronu jest wyższy niż IG makaronu ugotowanego al dente.
Wskazówka: zamiast kurczaka możesz użyć także mięsa z indyka. Jeśli chcesz całkowicie zrezygnować z mięsa, to danie świetnie smakuje także z dodatkiem tofu.
Penne nie tylko z sosem
Penne doskonale sprawdza się nie tylko z sosami. Dzięki swojej strukturze jest często wykorzystywany w zapiekankach makaronowych. Penne jest także idealny do sałatek makaronowych, ponieważ łatwo miesza się z innymi składnikami.
Czytaj też:
Gdy nie mam czasu na gotowanie, robię tę prostą, pożywną zapiekankę. Wszystkim smakujeCzytaj też:
Prosty obiad robię w 25 minut. Wystarczą makaron, kiełbasa, ser i wyrazisty sos