Do sernika na Boże Narodzenie dodaję mak i bakalie. Lepszego nie kupię w żadnej cukierni

Do sernika na Boże Narodzenie dodaję mak i bakalie. Lepszego nie kupię w żadnej cukierni

Dodano: 
Sernik w czekoladzie
Sernik w czekoladzie Źródło: Shutterstock / Yuliia Balchenko
Sernik to ciasto, które smakuje na co dzień i od święta. By nadać mu wyjątkowo bożonarodzeniowy charakter, dodaję do niego typowo świąteczne produkty. Ten deser zachwyca smakiem i wyglądem, a robi się go całkiem prosto.

Sernik to jedno z tych ciast, które lubią mali i duzi i które smakuje zawsze. Trudno więc nie upiec go na Boże Narodzenie. Zwłaszcza że w łatwy sposób można mu nadać typowo świąteczny charakter. Wystarczy dodać do niego mak i rodzynki, a całość będzie wyglądać i smakować wyjątkowo.

Jak nadać sernikowi świąteczny charakter?

Choć sernik bardziej kojarzy się z Wielkanocą, to łatwo dostosować go do świąt Bożego Narodzenia. Wystarczy dorzucić do niego składniki, które są typowe dla grudniowych świąt. A są to z pewnością: suszone i kandyzowane owoce, mak, czekolada. Ja łączę je wszystkie w jednym serniku i całość wygląda i smakuje znakomicie, bo te dodatki doskonale się ze sobą komponują.

Jak upiec sernik z rodzynkami i makiem?

Sernik można upiec na kruchym spodzie lub na spodzie z herbatników. Ja jednak upraszczam sobie zadanie i piekę go bez żadnego spodu. Do masy serowej dorzucam rodzynki, a część masy mieszam dodatkowo z suchym makiem. Po upieczeniu i odwróceniu sernika, wygląda, jakby został przygotowany na makowym spodzie. Potem jeszcze oblewam go czekoladą i wyśmienity deser gotowy.

Przepis: Sernik z rodzynkami i makiem

Świąteczny sernik z rodzynkami i makową warstwą polany czekoladą

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
285 w każdej porcji

Składniki

  • 750 g twarogu z wiaderka
  • 150 g masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru
  • 50 g rodzynek
  • 4 łyżki suchego maku
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyMasło rozmiękcz, zmiksuj z cukrem pudrem i waniliowym. Miksuj dalej, dodając po jednym żółtku. Na małych obrotach masę żółtkową połącz z twarogiem, śmietanką i budyniem w proszku. Białka ubij na sztywno, dodaj do sernika, delikatnie wymieszaj. Sernik połącz z opłukanymi i osuszonymi rodzynkami. 1/5 masy serowej odłóż i wymieszaj ją z suchym makiem.
  2. Pieczenie i dekorowanie sernikaKeksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę serową, wyrównaj powierzchnię. Na wierzch wylej masę z dodatkiem maku, równomiernie ją rozprowadź. Sernik piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto wystudź, wyjmij z formy. Posmaruj polewą czekoladową, dobrze schłodź.

Jak ozdobić sernik z rodzynkami i makiem?

Sernik z rodzynkami i makiem warto ozdobić, by prezentował się odświętnie. Doskonale pasuje do niego polewa czekoladowa. Można sięgnąć po gotową lub przygotować ją z czekolady roztopionej z odrobiną masła i śmietanki. Czekolada może być mleczna lub deserowa, według waszego uznania. Zamiast czekolady dobrze też sprawdzi się lukier, który można przygotować z cukru pudru i cytryny. Sernik warto polać lukrem po górnej powierzchni i pozwolić mu dekoracyjnie ściekać po bokach ciasta.

Czytaj też:
Ciasto Wiewiórka tak szybko znika, jak szybko się je robi. To mój prosty przepis nie tylko na święta
Czytaj też:
Szybki piernik na święta. W 10 minut szykuję ciasto, które smakuje jak staropolski klasyk

Źródło: smaki.pl