Karkówka wieprzowa to jedno z najczęściej wybieranych mięs na uroczyste obiady w Polsce. To także doskonały wybór na świąteczny stół. Jest soczysta, aromatyczna i pełna smaku. Dobrze przyprawiona, powoli pieczona w piekarniku, stanie się gwiazdą każdego bożonarodzeniowego obiadu.
Jak przygotować soczystą pieczoną karkówkę?
Przygotowanie karkówki nie wymaga skomplikowanych procesów. Wystarczy, że przygotujesz marynatę, natrzesz nią mięso i włożysz je do piekarnika na około dwie godziny. Jeśli masz więcej czasu, możesz piec karkówkę w niższej temperaturze (około 140-150 stopni Celsjusza) przez dłuższy czas (około 3 godziny). Mięso będzie wtedy wyjątkowo delikatne i rozpływające się w ustach. Jeśli chcesz, aby karkówka miała bardziej chrupiącą skórkę, po zdjęciu folii zwiększ temperaturę piekarnika do 220 stopni Celsjusza na ostatnie 10-15 minut pieczenia.
Wskazówka: przepis ten łatwo zmodyfikować, np. przez dodatek warzyw. Wystarczy, że na dno naczynia z karkówką dodasz pokrojone w kawałki warzywa, takie jak ziemniaki, marchewki, pietruszkę czy dynię, które będą piekły się razem z mięsem i nabiorą aromatu.
Przepis: Soczysta pieczona karkówka
To soczyste mięso zawdzięcza swój aromat ziołowej marynacie. W jej skład wchodzą m.in. majeranek, tymianek i słodka mielona papryka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 kg karkówki wieprzowej (bez kości, w jednym kawałku)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka miodu
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie marynatyW misce wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, tymianek, paprykę, sól, pieprz oraz miód.
- Marynowanie mięsaPrzygotowaną marynatą dokładnie natrzyj karkówkę, wmasowując ją w mięso ze wszystkich stron. Zawiń mięso w folię spożywczą lub włóż do zamkniętego pojemnika i odstaw do lodówki na co najmniej 1-2 godziny, najlepiej na całą noc, aby mięso dobrze wchłonęło przyprawy.
- Pieczenie mięsaRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Obierz cebulę i pokrój ją w paski. Na dnie naczynia żaroodpornego lub blachy wyłóż pokrojoną cebulę. Na cebulę połóż zamarynowaną karkówkę. Wlej do naczynia bulion, aby karkówka piekła się w wilgotnym środowisku i nie była sucha. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 1,5-2 godziny, co 30 minut polewając karkówkę wytworzonym sosem, aby mięso było soczyste. Po upływie tego czasu zdejmij folię aluminiową i piecz karkówkę przez kolejne 20-30 minut, aż skórka stanie się rumiana i chrupiąca.
- Odpoczynek mięsaPo upieczeniu wyjmij karkówkę z piekarnika i odstaw na kilka minut, aby mięso odpoczęło. Następie pokrój na plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Jak sprawdzić gotowość mięsa?
Karkówka powinna być dobrze upieczona, ale wciąż soczysta. Możesz sprawdzić, czy jest gotowa, wbijając termometr do mięsa – temperatura wewnętrzna powinna wynosić około 75-80 stopni Celsjusza. Jeśli nie masz termometru, sprawdź, czy mięso łatwo się dzieli i jest soczyste w środku.
Co warto wiedzieć o marynowaniu pieczonej karkówki?
Marynowanie to proces, który nie lubi pośpiechu. Im dłużej mięso będzie się marynować, tym bardziej przesiąknie przyprawami, dlatego warto przygotować karkówkę dzień wcześniej. Porada: do marynaty możesz dodać pół kieliszka białego wina. Doda karkówce aromatu i pomoże w pieczeniu.
Jak podawać soczystą pieczoną karkówkę?
Upieczone mięso pokrój na plastry i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. pieczonymi ziemniakami, surówkami lub sałatką świąteczną.
Czytaj też:
Hit rodzinnych obiadów! Aromatyczne ćwiartki kurczaka są tanie, proste i znikają ze stołu w mgnieniu okaCzytaj też:
Najlepsza wigilijna ryba po grecku. Przepis mojej mamy zawsze się udaje i zachwyca smakiem