Gotowane buraki przerabiam na pyszną, tanią zupę. Jest idealna na co dzień i od święta

Gotowane buraki przerabiam na pyszną, tanią zupę. Jest idealna na co dzień i od święta

Dodano: 
Zupa-krem z buraka
Zupa-krem z buraka Źródło: Shutterstock / BBA Photography
Uwielbiam buraki za ich smak, kolor i fakt, że są bardzo zdrowe. Na dodatek można z nich przygotować rozmaite potrawy. Należy do nich prosta zupa, którą robi się dosłownie za grosze, a wygląda elegancko i doskonale smakuje.

Co zrobić z buraków? Można przerobić je na jarzynkę, czyli smażone buraczki czy buraczki na ciepło. Świetnie też sprawdzą się jako składnik sałatki, np. śledziowej czy z serem feta. Można też z nich ugotować barszcz lub przyrządzić z nich zupę-krem. Ta ostatnia jest hitem w moim domu. Serwuję ją na co dzień, ale też od święta, bo jest niezwykle elegancka i pyszna.

Na czym ugotować zupę-krem z buraka?

Zupa-krem z buraka nie potrzebuje mięsa. Będzie smaczna, jeśli ugotujemy ją na warzywnym wywarze. Można też do niego dodać 1-2 suszone grzyby, które dodadzą potrawie aromatu i lekko przyciemnią jej kolor. By wywar wyszedł aromatyczny, warzywa najlepiej podsmażyć wcześniej na odrobinie tłuszczu, a potem zalać wodą, dodać przyprawy i gotować ok. 30 minut.

Jak zrobić zupę-krem z buraka?

Na zupę-krem buraki oddzielnie gotuję lub piekę. Obrane i pokrojone na kawałki dodaję do gotowego bulionu, całość chwilę gotuję i blenduję na gładką masę. Dzięki temu buraki zachowują piękny kolor i doskonały smak. Przygotowując bulion warzywny, oprócz marchewki, pietruszki i selera podsmażam też pokrojone ziemniaki. Dzięki nim zupa wychodzi gęsta, aksamitna i bardziej pożywna.

Przepis: Zupa-krem z buraka

Zupa-krem z pieczonych buraków podana z serem feta

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg buraków czerwonych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 100 g sera feta

Sposób przygotowania

  1. Pieczenie burakówBuraki dokładnie wyszoruj, zawiń w folię aluminiową. Piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudź je, obierz, pokrój w kostkę.
  2. Podsmażanie warzywMarchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, wsyp warzywa i przesmaż je, często mieszając. Dodaj posiekany czosnek, ziele angielskie, listki laurowe i tymianek i smaż całość jeszcze 2-3 minuty.
  3. Gotowanie bulionuWarzywa w garnku zalej ok. 1,5 l gorącej wody. Całość gotuj ok. 20 minut. Dodaj pokrojone buraki i gotuj jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij listki laurowe, ziarna ziela i gałązkę tymianku.
  4. Wykańczanie zupyPozostałe w garnku składniki zupy zblenduj na gładką masę. Zupę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj z pokrojonym w kostkę serem feta i ewentualnie z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.

Z czym podać zupę-krem z buraka?

Zupa-krem z buraka jest słodkawa, dlatego dobrze będzie komponować się z dodatkami o wyrazistym smaku. Wyjątkowo dobrze smakuje posypana pokrojonym w kostkę serem feta. Można ją też posypać podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika czy kawałkami orzecha włoskiego. Smak zupy-krem z buraka doskonale podkreśli świeży tymianek. Do buraczanej zupy warto podać mini-grzanki czy groszek ptysiowy.

Czytaj też:
Gotuję buraki i szybko zamieniam je w zdrową sałatkę. Nie potrzebują wielu dodatków
Czytaj też:
Barszcz czerwony robię z przepisu mojego taty. Zawsze wychodzi i nigdy nie jest gorzki