Roladki naleśnikowe to prosty pomysł na efektowny i smaczny posiłek czy przekąskę. Można je zaserwować na imprezie, można zabrać do pracy czy szkoły, mogą być śniadaniem, obiadem lub kolacją. Wszystko zależy od ilości i sposobu podania. Ich zrobienie jest banalnie proste, bo nasza propozycja to naleśniki z szynką i serem.
Jak zrobić dobre ciasto naleśnikowe?
Jeśli masz swój sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe, skorzystaj z niego, aby zrobić te roladki. Możesz też skorzystać z naszego, sprawdzonego przepisu na ciasto na naleśniki (to także patent, na naleśniki idealne do zawijania roladek, ponieważ to ciasto nie pęka i jest elastyczne).
Jeśli nie chcesz smażyć naleśników, do naszego przepisu możesz także wykorzystać dowolne gotowe tortille.
Jak zrobić roladki naleśnikowe z szynką i serem?
Zrobienie tych roladek jest wręcz banalnie proste, bo cały przepis sprowadza się do tego, aby zawinąć ser i szynkę w naleśnikowy placek. Proponujemy, aby pokroić składniki na mniejsze kawałki, ale można też układać na naleśnikach całe plastry szynki i sera (proporcje traktuj orientacyjnie i jeśli chcesz więcej nadzienia, albo np. lubisz dużo sera, to tak właśnie zrób).
Rada: naleśniki możesz dodatkowo posmarować majonezem, keczupem albo twarożkiem kanapkowym.
Przepis: Naleśniki z szynką i serem
Pyszne roladki naleśnikowe.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 231 w każdej porcji
Składniki
- 4 naleśniki
- 6 plasterków szynki
- 6 plasterków żółtego sera
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówSzynkę i ser pokrój w plasterki, ułóż na naleśnikach i zawiń ciasto. Możesz pokroić naleśniki na mniejsze kawałki.
- Podgrzewanie naleśnikówNaleśnikowe roladki połóż na chwilę na gorącej patelni, aby ser zaczął się rozpuszczać.
Jak podawać naleśniki z szynką i serem?
Te naleśniki obłędnie smakują podane na ciepło: dlatego warto je położyć, choć na chwilę, na patelni czy włożyć do piekarnika. Wówczas ser przyjemnie się rozpuści, łącząc farsz w całość.
Naleśniki można też pokroić na miniroladki i podać jako prostą, a smaczną przekąskę na przyjęciu czy spotkaniu ze znajomymi. Wówczas można je ponadziewać na patyczki do koreczków. Takie roladki można też łatwo spakować do pojemników i zabrać ze sobą do pracy jako sycącą przekąskę, czy dać dzieciom do szkoły jako drugie śniadanie (wówczas koniecznie z pomidorkami koktajlowymi lub kawałkami ogórka).
Czytaj też:
Biorę gotowe tortille i w 10 minut mam przepyszne roladki. Zawijam tylko trzy składnikiCzytaj też:
Do tuńczyka z puszki wystarczy dołożyć dwa tanie składniki. To ekspresowa pasta kanapkowa