Lubię odsmażane ziemniaki z obiadu. Czasem nawet specjalnie gotuję ich więcej, aby mieć pewność, że coś zostanie na później. Z takich ziemniaków można zrobić kopytka, farsze do naleśników i pierogów, u mnie jednak znikają, zanim zdążę pomyśleć o bardziej skomplikowanym daniu, niż po prostu wrzucenie ich na patelnię.
Jak zrobić smażone ziemniaki z obiadu?
Sekretem takich ziemniaków jest takie ich odsmażenie, aby skórka była chrupiąca i złocista. Dlatego to ziemniaki lądują u mnie pierwsze na patelni. Potem dorzucam cebulkę i czekam, aż się zeszkli (może to być dowolna cebula, ale czerwona dodaje całemu daniu nieco kolorów). Na tym etapie można ewentualnie dołożyć na patelnię odrobinę masła, dzięki czemu cebulka ładnie się skarmelizuje. Na koniec wystarczy wbić jajka i tu są dwie opcje: można je wbić na ziemniaki i cebulę, a następnie poczekać aż się zetną, albo wymieszać ze wszystkim niczym jajecznicę (ja wolę tę drugą opcję i tak podaję w przepisie).
Przepis: Ziemniaki z cebulą i jajkiem
Proste danie z odgrzanych ziemniaków.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 4 ugotowane ziemniaki
- 2 jajka
- 1 mała czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój cebulę i ziemniaki.
- Smażenie daniaNa rozgrzaną oliwę wrzuć ziemniaki, a kiedy zaczną się rumienić, dodaj cebulę. Smaż, aż się zeszkli. Wbij jajka, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj wszystko i smaż, aż jajka się zetną.
Gotowe danie można udekorować posiekanym szczypiorkiem, listkami bazylii lub inną zieleniną. Do ziemniaków można podać także dowolne świeże warzywa lub kiszonki.
Inne pomysły na odsmażane ziemniaki z obiadu
Odsmażane ziemniaki można robić na wiele sposobów i kłaść oprócz nich na patelnię to, co akurat masz pod ręką. Mogą to być także pokrojone w kostkę wędliny (np. kiełbasa lub boczek, które dodatkowo puszczą tłuszcz). Mogą to być także warzywa. Ja lubie, jeśli tylko akurat mam w domu, dodać do takiego dania świeżą papryką. Smażona krótko pozostaje lekko chrupiąca. Świetnie tu pasuje też ostra papryczka.
Ciekawą opcją jest dorzucenie do dania z przepisu ostrej kapusty kimchi. To jeden z moich ulubionych wariantów na odsmażane ziemniaki z obiadu.
Czytaj też:
Prosty patent sprawia, że kluski śląskie zawsze wychodzą. Ten dodatek każdy ma w kuchniCzytaj też:
Ten obiad w 15 minut uratował mnie w zabiegany dzień. Tylko 3 tanie składniki, a wszyscy zachwyceni