Schab pieczony z ziemniakami to nie tylko pyszne, ale także efektowne danie. Proste składniki wystarczy pokroić, doprawić oraz ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Gdy mięso i ziemniaki będą się piekły, możesz w spokoju oddać się relaksowi lub przygotować pyszną i zdrową surówkę do obiadu.
Jak przygotować schab zapiekany z ziemniakami?
Do mięsa i ziemniaków dodaję jedynie podstawowe przyprawy oraz odrobinę ziół, które nadają delikatnym w smaku składnikom charakteru. Wskazówka: do zapiekania wybierz ziemniaki o niskiej zawartości skrobi np. odmiany Irga, Lord, Avanti. Jeżeli nie ma nazwy odmiany, to wybierz ziemniaki sałatkowe lub poszukaj na opakowaniu oznaczenia typu kulinarnego ziemniaka – do pieczenia idealnie nadają się ziemniaki typu A i B.
Zestaw ziół i przypraw możesz dowolnie modyfikować, dopasowując smak dania do indywidualnych preferencji. Schab pieczony z ziemniakami doskonale smakuje w łagodnej i pikantnej wersji. Razem z mięsem i ziemniakami możesz również upiec inne produkty np. pieczarki, pomidorki koktajlowe, buraki, paprykę, cebulę i czosnek, zyskując smaczne dodatki do mięsa.
Porada: pokrojony w plastry schab warto dzień wcześniej zamarynować w ziołach i przyprawach, oleju/oliwie oraz innych dodatkach. Pod przepisem znajdziesz kilka propozycji marynat do schabu, dzięki którym mięso zapiekane z ziemniakami nigdy się nie znudzi.
Przepis: Schab zapiekany z ziemniakami
Schab zapiekany z ziemniakami to potrawa z prostych składników.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 505 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 5 małych ziemniaków
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kolorowego czosnku lub zwykłego czosnku mielonego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówSchab oczyść z błon, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój mięso na 8 plastrów i każdy plaster lekko rozbij z obu stron tłuczkiem. Plastry schabu powinny mieć jednakową grubość. Mięso oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz resztą przypraw. Ziemniaki obierz, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na plastry o grubości 4-5 mm.
- Przygotowanie do pieczeniaDoprawione mięso ułóż na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Skrop olejem (lub oliwą) i obłóż plasterkami ziemniaków – warstwa ziemniaków nie powinna być zbyt gruba. Za pomocą pędzelka kuchennego posmaruj wierzch ziemniaków oliwą z oliwek, a następnie oprósz ziemniaki solą, świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie innymi przyprawami lub ziołami.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw blachę z mięsem i ziemniakami do piekarnika i piecz 45 minut lub dłużej – do miękkości mięsa i ziemniaków (czas pieczenia zależy od grubości składników, a także typu piekarnika). Nie martw się, że mięso nadmiernie wyschnie w czasie pieczenia – ułożenie na schabie surowych ziemniaków chroni mięso przed nadmierną utratą wilgoci.
Jak podawać schab zapiekany z ziemniakami?
Schab zapiekany z ziemniakami to idealne danie na obiad. Możesz podawać tę potrawę np. z bukietem surówek oraz jarzynką na ciepło m.in. zasmażaną kapustą i zasmażanymi buraczkami. W sezonie jesienno-zimowym sięgam po przepis na szybką surówkę z kapusty pekińskiej i zdrowych dodatków.
Do potrawy możesz również dodać np. usmażone na maśle pieczarki lub grzyby leśne, usmażoną cebulę oraz różne sosy np. sos pieczarkowy lub sos pomidorowy. Wyśmienicie smakuje również schab zapiekany z ziemniakami i żółtym serem – posyp wierzch potrawy serem na krótko przed końcem pieczenia, gdy mięso i ziemniaki będą miękkie.
W czym zamarynować schab przed pieczeniem?
Plastry schabu możesz zamarynować przed pieczeniem m.in. w takich mieszankach jak:
- oliwa z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, rozmarynem, oregano i płatkami chili;
- oliwa z ostrą musztardą i sokiem z cytryny;
- oliwa ze świeżo startym korzeniem chrzanu lub chrzanem ze słoika;
- oliwa z musztardą, miodem, ostrą papryką i oregano;
- zalewa z suszonych pomidorów z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz świeżą lub suszoną bazylią;
- oliwa z sosem ajvar;
- mleko lub maślanka z rozmarynem, czosnkiem i pokrojoną w piórka cebulą.
Czytaj też:
Na rodzinne przyjęcie w domu zrobiłam te roladki. Mało przy nich pracy, a smakowały każdemuCzytaj też:
Na piersi z kurczaka kładę smaczny owoc i zapiekam z serem. To szybkie danie lubią u mnie wszyscy