Jeżeli przepadasz za skąpanymi w czekoladzie batonami kokosowymi, to ciasto Bounty na pewno stanie się jednym z twoich ulubionych deserów. Przygotowanie tego wypieku nie zajmuje wiele czasu, a efekt przerasta najśmielsze oczekiwania. Ciasto Bounty jest tak pyszne, że trudno oprzeć się pokusie sięgnięcia po kolejny kawałek!
Jak przygotować ciasto Bounty?
Czekoladowe ciasto z kokosowym nadzieniem przygotowuję na domowym biszkopcie, który pięknie wyrasta i po wystudzeniu pozostaje miękki i wilgotny. Pamiętaj, że składniki ciasta biszkoptowego powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij jajka z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do pieczenia.
Z poniższych proporcji składników upieczesz biszkopt kakaowy w formie kwadratowej o wymiarach 24 x 24 cm lub w tortownicy o średnicy 24 cm, z którego otrzymasz 2 blaty do przełożenia masą kokosową. Natomiast pod przepisem znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym przygotujesz ciasto Bounty bez konieczności pieczenia biszkoptu.
Masę kokosową robię m.in. z wiórków kokosowych, mleczka kokosowego, mleka kokosowego i mleka krowiego. Możesz zrezygnować z mleczka i mleka kokosowego oraz zrobić krem jedynie na mleku krowim (800 ml). Do zagęszczenia masy używam budyniu bez cukru, który możesz zastąpić 2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
Porada: ja nie nasączam biszkoptowych blatów, ale możesz przed wyłożeniem masy lekko zwilżyć je ulubionym ponczem np. z czarnej herbaty, wody z cukrem lub wody z sokiem z cytryny. Do nasączenia biszkoptu możesz także użyć wody z dodatkiem likieru kokosowego lub czystej wódki. Pamiętaj, że ciasto nasączone alkoholem to deser jedynie dla osób dorosłych.
Przepis: Ciasto Bounty
Ten wspaniały wypiek podawaj do kawy, herbaty, mleka oraz kakao. W każdym wydaniu smakuje doskonale.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 55 min.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
Na biszkopt kakaowy:
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 6 dużych jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki klarowanego masła
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę kokosową:
- 200 ml mleczka kokosowego
- 300 ml mleka kokosowego
- 300 ml mleka krowiego
- 300 g wiórków kokosowych
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 100 g cukru
- 200 g masła
Na polewę:
- 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
Do dekoracji:
- 1 łyżka kakao
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składników na biszkoptJajka wybij do dużej miski. Klarowane masło podgrzej, żeby miało płynną konsystencję i pozostaw do ostygnięcia. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Przygotowanie ciasta na biszkoptJajka wybij do dużej miski. Dodaj cukier i ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż cukier całkowicie się rozpuści. Masa jajeczna powinna być jasna, puszysta i dobrze napowietrzona. Stopniowo dodawaj do masy jajecznej przestudzone masło i miksuj do połączenia się składników. Następnie powoli dodawaj do masy jajecznej suche składniki i delikatnie wmieszaj je szpatułką.
- PieczenieWyłóż formę papierem do pieczenia (dno oraz boki) i wlej ciasto. Wyrównaj wierzch szpatułką. Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw biszkopt kakaowy do gorącego piekarnika i piecz 50-60 – ciasto powinno mocno wyrosnąć. Przed wyłączeniem piekarnika wykonaj test suchego patyczka. Gdy biszkopt kakaowy będzie gotowy, wyłącz grzanie i pozostaw ciasto na 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij formę i pozostaw ciasto do ostygnięcia.
- Przygotowanie masy kokosowejZ mleka krowiego odlej 200 ml i rozpuść w nim budyniowy proszek. Do garnka z grubym dnem wlej mleko kokosowe, mleczko kokosowe i pozostałe mleko krowie, dodaj cukier i wiórki kokosowe. Wymieszaj składniki i gotuj na średnim ogniu, często mieszając, żeby gęsta masa się nie przypaliła. Gdy masa zgęstnieje, dodaj pokrojone na małe kawałki masło. Mieszaj, aż się rozpuści. D delikatnie gotującej się masy wlej rozpuszczony proszek budyniowy i wymieszaj. Gotuj na małej mocy, cały czas mieszając, aż masa stanie się bardzo gęsta. Pozostaw masę do lekkiego przestygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
- WykonaniePrzekrój biszkopt na pół. Na spód wyłóż jeszcze ciepłą masę kokosową i przykryj drugim blatem. Lekko dociśnij. Odstaw ciasto Bounty do ostygnięcia. Wstaw formę z gotowym ciastem Bounty do lodówki na minimum 2 godziny, żeby blaty biszkoptowe wchłonęły wilgoć z masy.
- Dekorowanie polewą czekoladowąTuż przed końcem chłodzenia ciasta przystąp do przygotowywania polewy. Połam czekoladę na małe kawałki i dodaj śmietankę kremówkę. Podgrzewaj wszystko w kąpieli wodnej, często mieszając, aż powstanie jednolita masa. Lekko ostygniętą polewę rozprowadź na wierzchu ciasta Bounty i wyrównaj za pomocą szpatułki. Odstaw ciasto w chłodne miejsce (lodówka, spiżarnia) do całkowitego zastygnięcia polewy.
Przed podaniem udekoruj wierzch deseru naturalnym kakao (opcjonalnie). Możesz również udekorować ciasto surowymi lub uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
Inne wersje ciasta Bounty
Choć klasyczne ciasto Bounty smakuje fenomenalnie i ma efektowny wygląd, to korzystając z powyższego przepisu, możesz również zrobić inne wersje tego wypieku np.:
- tort Bounty – upieczony w tortownicy o średnicy 20 cm biszkopt kakaowy przekrój na 3 blaty i przełóż kremem kokosowym oraz kremem lub musem czekoladowym, udekoruj wierzch ciasta polewą i posyp wiórkami kokosowymi;
- ciasto z waniliowym biszkoptem, masą kokosową, kremem mascarpone i ananasem – upiecz biszkopt (z dodatkiem 2 łyżeczek ekstraktu waniliowego, bez kakao) w formie o wymiarach 20 x 20 cm i przekrój na 3 blaty. Przełóż masą kokosową oraz kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Do kremu dodaj pokrojonego na małe kawałki świeżego ananasa lub ananasa z puszki (odsączonego z soku/zalewy). Wierzch udekoruj polewą z białej czekolady lub cienką warstwą kremu mascarpone i wiórkami kokosowym.
Masa kokosowa idealnie nadaje się do przygotowania domowych batonów Bounty – z przestygniętej masy uformuj niewielkie wałeczki, obtocz je w roztopionej czekoladzie i wstaw do lodówki, żeby czekolada zastygła.
Czekoladowe ciasto Bounty możesz również zrobić bez pieczenia. Biszkoptowe blaty możesz zastąpić całymi herbatnikami kakaowymi lub zrobić spód z pokruszonych herbatników oraz masła, wyłożyć masę i udekorować ją warstwą polewy.
Czytaj też:
W chłodne dni ten wypiek poprawia nam humor. Prosty przepis mam z kartki ze starego kalendarzaCzytaj też:
Mój krem budyniowy zawsze wychodzi idealnie gęsty. To prosty przepis na smaczny dodatek do tortów i babeczek