Te słodkie bułeczki to śniadaniowy hit. Smakują rewelacyjnie, a robi się je łatwo

Te słodkie bułeczki to śniadaniowy hit. Smakują rewelacyjnie, a robi się je łatwo

Dodano: 
Słodkie bułeczki
Słodkie bułeczki Źródło: Shutterstock / Africa Studio
Wyobraź sobie puszyste, słodkie i pachnące drożdżami bułeczki na śniadanie. Możesz je zjeść z samym masłem, możesz posmarować dżemem czy maczać je w budyniu. Przepis nie jest trudny.

Nawet najlepsze bułki i pieczywo z piekarni nie zastąpią domowych wypieków, bo tu w bonusie dostajesz jeszcze cudowny, otulający zapach, który wypełnia cały dom. Te proste bułeczki drożdżowe wymagają nieco czasu, bo to ciasto, które trzeba wyrobić i które musi wyrosnąć, jednak sam przepis nie jest trudny, a upieczenie słodkich bułeczek drożdżowych może być idealnym wyborem na leniwe, weekendowe poranki, szczególnie jesienią i zimą, kiedy za oknem jest ciemno i szaro.

Jak zrobić słodkie bułeczki drożdżowe?

W przypadku tych bułeczek lepiej nie iść drogą na skróty. To tradycyjne ciasto drożdżowe powinno być porządnie wyrobione. Jeśli jednak masz robot z hakiem do wyrabiania, to maszyna wykona tę pracę za ciebie (a ty w tym czasie możesz wypić pierwszą poranną kawę), ale oczywiście można również wyrabiać ciasto ręcznie (wówczas najlepiej roztopione masło dodawać stopniowo, wgniatając je w ciasto). Wbrew pozorom samo zrobienie ciasta drożdżowego trudne nie jest: trzymaj się przepisu, a wszystko powinno się udać.

Z podanego przepisu, w zależności od tego jak duże bułeczki drożdżowe chcesz uzyskać, wyjdzie 12-16 sztuk.

Przepis: Słodkie bułeczki drożdżowe

Idealne na śniadanie na słodko.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
328 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • pół kostki roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie zaczynuMleko delikatnie podgrzej. Drożdże wymieszaj z częścią ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i część cukru, odstaw na 10 minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie przesiej resztę mąki, rozpuść i przestudź masło.
  2. Robienie ciastaDo mąki wymieszanej z solą i cukrem dodaj żółtka, ciepłe mleko, żółtka, przestudzone masło, skórkę cytrynową i zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj wszystko 10 minut mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, dodawaj masło porcjami, stopniowo wgniatając je w ciasto. Wówczas na wyrabianie poświęć ok. 15 minut. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 40-50 minut do wyrośnięcia.
  3. Pieczenie bułeczekCiasto podziel na równe, niewielkie części i formuj bułeczki. Ułóż je w foremce, posmaruj mlekiem rozmąconym z jajkiem. Odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak podawać bułeczki drożdżowe na słodko?

Szczerze? Te słodkie bułeczki drożdżowe nie potrzebują żadnych dodatków. Weź szklankę mleka i zajadaj jeszcze lekko ciepłe, a poczujesz się przez chwilę jak na wakacjach u babci. Oczywiście bułeczki można posmarować masłem (na lekko ciepłych będzie się apetycznie topić), podać z dżemem, miodem albo z budyniem. Idealnie pasują do kubka ulubionej herbaty czy kawy.

Gotowe bułeczki przed podaniem można też delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Takie bułeczki są doskonałe nie tylko na śniadanie. Spakuj je jako prowiant na weekendową wycieczkę, zabierz do pracy albo do szkoły.

Czytaj też:
Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto z jabłkami. Za ten deser zawsze zbieram komplementy
Czytaj też:
Puszyste ciasto drożdżowe zrobisz bez zagniatania. To najszybsza drożdżówka, jaką znam