Gdy dzieci proszą o słodką przekąskę, sięgam po 2 wartościowe produkty. 15 minut i można zajadać

Gdy dzieci proszą o słodką przekąskę, sięgam po 2 wartościowe produkty. 15 minut i można zajadać

Dodano: 
Banany w czekoladzie
Banany w czekoladzie Źródło: Shutterstock / Agnes Kantaruk
Słodka przekąska zazwyczaj nie oznacza nic zdrowego. Moja jednak dostarcza mnóstwa wartościowych składników. Jest słodka, ale bez przesady, a robię ją w kwadrans. Dzieci za nią przepadają.

Czy słodka przekąska może być wartościowa? Jak najbardziej, wystarczy tylko przygotować ją ze zdrowych składników. Do takich z pewnością należą owoce. To źródło węglowodanów, ale też błonnika, witamin i soli mineralnych. Innym wartościowym produktem jest też czekolada, zwłaszcza ta deserowa. Zawiera stosunkowo niedużo cukru i tłuszczu, za to moc cennego magnezu i żelaza. I właśnie z tych dwóch prostych składników robię pyszną przekąskę dla moich dzieci.

Jak zrobić czekoladową polewę do owoców?

Najlepszą polewę czekoladową do owoców zrobicie z czekolady gorzkiej lub deserowej. Wystarczy połamać ją na kawałki, wrzucić do odrobiny gorącej śmietanki i rozpuścić na gładką masę. W tym momencie warto też dodać łyżeczkę masła, które nada polewie aksamitności i połysku.

Jak zrobić banany w czekoladzie?

Przygotowanie bananów w czekoladzie to rzecz niezwykle prosta. Owoce trzeba tylko obrać i podzielić na kawałki, a potem nadziać je na patyczki i zanurzyć w przygotowanej polewie czekoladowej. Patyczki ułatwiają obtaczanie bananów w czekoladzie, a potem ich jedzenie.

Przepis: Banany w czekoladzie

Kawałki bananów obtaczane w rozpuszczonej czekoladzie

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 dojrzałe banany

Sposób przygotowania

  1. Krojenie bananówBanany obierz ze skórki. Każdy pokrój na 4 części. Możesz je też przekroić wzdłuż na połowę, a dopiero potem na mniejsze kawałki. W każdy kawałek banana wbij patyczek do lodów.
  2. Przygotowanie polewyŚmietankę wlej do rondelka i dobrze podgrzej. Wrzuć do niej kawałki czekolady i mieszaj, aż czekolada się roztopi, a składniki dobrze się połączą. Teraz dodaj do nich masło i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Obtaczanie bananówW gorącej polewie czekoladowej zanurzaj kolejno kawałki bananów i pozostaw je na papierze do pieczenia do zastygnięcia. Jeśli polewa zacznie gęstnieć, ponownie krótko ją podgrzej.

W czym obtoczyć banany w czekoladzie?

Banany można obtoczyć w samej polewie czekoladowej i pozostawić do wystygnięcia. Można też jednak od razu po zanurzeniu w czekoladzie obtoczyć je w posypce albo tylko delikatnie ozdobić całość posypką. Jedną z najzdrowszych posypek będą orzechy, np. laskowe, włoskie, migdały. Wcześniej należy je tylko dość drobno posiekać. Doskonale sprawdzą się również wiórki kokosowe, pokruszone herbatniki, a także drobno posiekane owoce suszone. Można też użyć kolorowych, cukrowych posypek, jednak ich nie polecam, bo to puste kalorie.

Czytaj też:
To genialne ciasto jest pyszne, jak kopiec kreta, a robię je prościej. Mój patent na weekendowy deser
Czytaj też:
Pokruszone ciasteczka mieszam z pyszną masą. Ten ekspresowy deser zrobisz za grosze