Plastry ziemniaków łączę z mielonym mięsem i tanim warzywem. Ta prosta zapiekanka to poezja smaków

Plastry ziemniaków łączę z mielonym mięsem i tanim warzywem. Ta prosta zapiekanka to poezja smaków

Dodano: 
Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i kapusty
Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i kapusty Źródło: Shutterstock / Richard Semik
To nietypowa, ale prosta w przygotowaniu zapiekanka z tanich składników. Przepis ten nie tylko zapewni wyjątkowy smak, ale także pozwoli nacieszyć oko apetycznym wyglądem wyłożonej na talerze potrawy. Poznaj mój przepis na tanią i szybką zapiekankę z ziemniaków, mięsa i kapusty.

Połączenie pokrojonych w grube plastry ziemniaków, usmażonego z cebulą i czosnkiem mięsa mielonego oraz poddanej wcześniejszej obróbce termicznej kapusty czerwonej, smakuje fenomenalnie. Robiąc zapiekankę z poniższego przepisu, możesz cieszyć się smakiem pieczonych ziemniaków, kotletów mielonych i zasmażanej kapusty, bez konieczności przygotowywania wszystkich składników obiadu osobno i długiego doprowadzania kuchni do idealnego porządku.

Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków, mięsa mielonego i kapusty czerwonej?

Do zapiekanki z poniższego przepisu wykorzystuję świeżo ugotowane ziemniaki lub te z wczorajszego obiadu (nawet jeśli były podane w formie purée), ulubione mięso mielone (wieprzowo-wołowe lub drobiowe) oraz świeżą kapustę czerwoną (choć sprawdzi się również kapusta zasmażana ze słoika). Jeżeli nie przepadasz za czerwoną kapustą, to możesz ją zastąpić świeżą lub zasmażaną kapustą białą. Wyśmienicie smakuje również zapiekanka z ziemniaków, mięsa mielonego i kapusty młodej z dodatkiem marchewki.

Przygotowanie pysznej potrawy zajmuje niewiele czasu. Zarówno ziemniaki, jak i kapusta nie wymagają długiego gotowania, a mięso podsmażysz z dodatkami, gdy warzywa będą prawie gotowe.

Zwróć uwagę na typ kulinarny kupowanych ziemniaków – najlepsze do zapiekanki są ziemniaki o wysokiej zawartości wody i niskiej zawartości skrobi, które nie rozpadają się podczas gotowania i pieczenia. W sklepie lub na bazarze poszukaj ziemniaków o typie kulinarnym A bądź AB. W tych grupach znajdują się ziemniaki odmiany m.in. Avanti, Lord, Irga, Queen Anne, Bellarosa, Red Sonia i Werbena.

Przepis: Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i kapusty

To pyszne danie robi się szybko, a smakuje genialnie. Polecam je szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 kg ziemniaków o podobnej wielkości

Na farsz z kapusty czerwonej:

  • 1/2 średniej główki czerwonej kapusty
  • 2 małe liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 mała cytryna
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • cukier
  • sól i pieprz

Na farsz z mięsa mielonego:

  • 600 g mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka oleju do wysmarowania formy
  • 1 łyżka masła do posmarowania wierzchu zapiekanki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonym wrzątku niemal do miękkości. Nie krój ziemniaków przed gotowaniem. Ugotowane ziemniaki odcedź na sitku lub durszlaku i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Gotowanie kapustyKapustę obierz z wierzchnich liści, przekrój na pół, usuń twardy głąb i cienko posiekaj. Wrzuć posiekaną kapustę na osolony wrzątek, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę cukru i 2-3 łyżki soku z cytryny. Ugotuj kapustę niemal do miękkości, odcedź na sitku lub durszlaku i odsącz z nadmiaru wody.
  3. Smażenie mięsa z cebulą i czosnkiemCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj na patelnię mięso mielone i wymieszaj je z cebulą oraz czosnkiem. Rozbij szpatułką duże grudki i smaż, często mieszając, aż mięso zacznie się rumienić. Dodaj do mięsa oregano, słodką paprykę oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Wymieszaj składniki i smaż jeszcze 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Przełóż zawartość patelni do odpornej na działanie wysokiej temperatury miski.
  4. Smażenie kapustyNa patelnię po smażeniu mięsa dodaj pozostały olej i podsmaż na małym ogniu czerwoną kapustę. Gdy kapusta zmięknie, dopraw ją do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny, żeby odzyskała intensywny kolor.
  5. Krojenie ziemniakówPokrój przestudzone ziemniaki w plasterki o grubości 1 cm. W międzyczasie roztop w rondelku masło do posmarowania wierzchu zapiekanki.
  6. WykonaniePosmaruj dno i brzegi naczynia do zapiekania cienką warstwą masła lub oleju. Przykryj dno naczynia warstwą ziemniaków i dodaj podsmażone mięso mielone. Na mięso wyłóż czerwoną kapustę. Przykryj farsz zapiekanki pozostałymi plasterkami ziemniaków. Posmaruj wierzch zapiekanki roztopionym masłem. Możesz również posypać zapiekankę ulubionymi ziołami lub przyprawami.
  7. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw zapiekankę do gorącego piekarnika i piecz około 30 minut.

Zapiekankę podawaj gorącą. Możesz udekorować wyłożone na talerze porcje potrawy ulubioną zieleniną np. natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Opcjonalne dodatki do farszu zapiekanki

Smak mięsnego farszu możesz wzbogacić, dodając na patelnię starte na tarce o dużych oczkach warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, seler), pieczarki, paprykę oraz świeże pomidory lub krojone pomidory z puszki. Smak czerwonej kapusty podbijesz, dodając do niej po usmażeniu odrobinę mielonych goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej i imbiru. Danie będzie lepiej rozgrzewać, a zapach potraw otuli w czasie jesienno-zimowych chłodów.

Czytaj też:
Pierś z kurczaka zapiekam z tymi dodatkami. Mięso jest soczyste, a w smaku przypomina włoską pizzę
Czytaj też:
Tanią i smaczną zapiekankę robię z 2 popularnych warzyw. Jest idealna na obiad i do obiadu