Jedzenie zup przynosi wiele korzyści. Po pierwsze i najważniejsze – zupy pozwalają wzbogacić codzienne menu dodatkową porcją warzyw i innych, zdrowych składników spożywczych. Można podawać je zarówno z białym, jak i pełnoziarnistym makaronem, białym i brązowym ryżem, różnymi kaszami oraz pieczywem. Co więcej, pomagają nawodnić organizm, można dopasować ich skład do stosowanej diety, odchudzając ciężkostrawne potrawy, a także przygotować większą porcję i uniknąć gotowania domowego posiłku na drugi dzień.
Jak zrobić prostą zupę z makaronem i ziemniakami?
Ekspresową zupę możesz przygotować na rosole z wczorajszego obiadu lub przygotowanym wcześniej bulionie. Jeżeli nie masz rosołu lub bulionu, to ugotowanie tego sycącego i rozgrzewającego dania potrwa nieco dłużej, ale warto spędzić trochę czasu w kuchni, żeby móc cieszyć się smakiem zdrowego, domowego posiłku, który posmakuje wszystkim.
Mój przepis na prostą zupę z makaronem i ziemniakami uwzględnia zaledwie kilka tanich składników, które na pewno znajdziesz w lodówce i kuchennych szafkach. Potrawę z poniższego przepisu przygotowuję z dodatkiem chudej piersi z kurczaka, którą możesz zastąpić udźcem bez kości i skóry lub całym kurczakiem. Jeżeli chcesz przygotować zupę no rosole z wczorajszego obiadu, to nie musisz osobno gotować mięsa i warzyw – wykorzystaj wcześniej ugotowany drób, a także ugotowaną marchew.
Poniższy przepis uwzględnia przygotowanie prostej zupy z makaronem i ziemniakami od A do Z. Jeżeli masz gotowy rosół lub bulion, a także mięso i marchewkę, to wystarczy, że połączysz składniki i dodasz osobno ugotowane ziemniaki oraz makaron.
Przepis: Prosta zupa z makaronem i ziemniakami
Ta zupa cudownie syci i może robić za cały obiad.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
- 2 i 1/2 litra wody
- 3 piersi z kurczaka
- 6 średnich ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1 mały seler
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 g makaronu noodle lub innego makaronu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1 mały liść laurowy
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji potrawy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMarchewkę, pietruszkę, seler obierz i umyj. Marchewkę i pietruszkę przekrój na pół, a seler pokrój w ćwiartki. Cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad ogniem. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dużą kostkę. Piersi z kurczaka oczyść z błon i chrząstek oraz umyj.
- Gotowanie wywaruWłóż do średniego garnka piersi z kurczaka, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek. Dodaj zimną wodę, pieprz ziarnisty oraz liść laurowy i zagotuj na średnim ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj do miękkości składników, od czasu do czasu mieszając i zbierając pojawiające się szumowiny.
- Gotowanie ziemniaków i makaronuW osobnym garnku zalej wrzątkiem pokrojone w kostkę ziemniaki, dodaj nieco soli i ugotuj je niemal do miękkości. Podgotowane ziemniaki odcedź na sitku z nadmiaru wody. Porada: surowe ziemniaki możesz również ugotować w wywarze, ale obecna w ziemniakach skrobia sprawi, że zupa nie będzie klarowna. W międzyczasie ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu oraz odcedź go na sitku.
- Odcedzanie wywaru i krojenie składnikówGdy mięso i warzywa będą miękkie, odcedź wywar. Marchewkę pokrój w plasterki lub półplasterki, a mięso pokój w kostkę lub porwij, korzystając z widelca. Porada: możesz również pokroić korzeń pietruszki oraz selera i dodać do zupy.
- Łączenie składnikówPrzełóż mięso, marchewkę, ziemniaki oraz makaron do garnka z wywarem. Dodaj pieprz ziołowy i dopraw zupę do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ustaw garnek na gazie i gotuj na średnim ogniu przez 5-10 minut.
Porada: zupę możesz również doprawić do smaku innymi przyprawami np. ostrą papryką, imbirem lub kurkumą oraz ziołami np. rozmarynem, oregano lub majerankiem.
Jak podawać prostą zupę z makaronem i ziemniakami?
Gotową zupę podawaj gorącą, posypaną natką pietruszki. Ta sycąca zupa doskonale smakuje tuż po przygotowaniu oraz na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Możesz więc śmiało ugotować jej więcej.
Czytaj też:
Ta zupa rozgrzewa i syci, a kosztuje grosze. Moja rodzina może jeść ją non stopCzytaj też:
Ta góralska zupa świetnie rozgrzewa i syci. Oryginalny przepis na kwaśnicę mam z Żywiecczyzny