Te przepyszne steki robię ze zdrowego mięsa. Przepis jest prosty, a smak wyjątkowy

Te przepyszne steki robię ze zdrowego mięsa. Przepis jest prosty, a smak wyjątkowy

Dodano: 
Steki z indyka
Steki z indyka Źródło: Shutterstock / Tetiana Chernykova
Wieprzowina i kurczak dawno już mi się znudziły. Teraz często sięgam po o wiele zdrowsze i smaczniejsze mięso. Przyrządzam z niego na przykład steki. Robi się je szybko, a efekt zachwyca. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Na naszych obiadowych stołach najczęściej gości wieprzowina i kurczak. To dlatego, że są tanie i łatwo dostępne. Jednak czasami dla odmiany warto sięgnąć po inne mięso. Ja proponuję mięso indycze, które jest smaczne, proste w przygotowaniu i bardzo zdrowe. Dziś zapraszam na indycze steki.

Dlaczego mięso indyka jest zdrowe?

Indycze mięso uchodzi za jedno z najzdrowszych. To dlatego, że jest delikatne i chude. 100 g tego mięsa dostarcza nam 105-135 kcal, w zależności od tego, z której części indyczej tuszy pochodzi. Udziec indyczy zawiera bowiem 2-3 razy więcej tłuszczu niż pierś. Poza tym mięso indycze dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Przede wszystkim zawiera pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko, które stanowi podstawowy składnik budulcowy. Dostarcza nam też wielu witamin i minerałów. Tu warto wymienić witaminy z grupy B, a także selen, fosfor, cynk i magnez. Witaminy z grupy B doskonale wpływają na układ nerwowy i skórę, a wymienione składniki mineralne podnoszą odporność.

Jak zrobić steki z indyka?

Steki z indyka to tańsza i zdrowsza alternatywa dla steków wołowych. Przygotowuje się je szybko – na patelni, grillu lub w piekarniku. Ja zwykle używam patelni grillowej, która łączy w sobie zalety smażenia i pieczenia na grillu.

Przepis: Steki indycze

Steki z mięsa indyczego smażone na patelni grillowej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
210 w każdej porcji

Składniki

  • 4 steki z piersi indyka o grubości ok. 1,5 cm
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPlastry mięsa opłucz, osusz. Delikatnie rozbij je kuchennym tłuczkiem do mięsa. W miseczce wymieszaj sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, oliwę z oliwek i przyprawy. Marynatą posmaruj steki i odstaw je na 15-30 minut.
  2. Smażenie stekówRozgrzej na średnim ogniu patelnię grillową lub klasyczną. Połóż na niej steki i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż mięso lekko zrumieni się z wierzchu, a w środku pozostanie miękkie i soczyste.

Steki z indyka – kilka wskazówek

Mięsa indyczego nie należy zbyt długo smażyć lub piec. To dlatego, że jest chude i dość szybko wysycha.

  • Steki indycze zamiast smażyć, można upiec. W tym celu należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piec płaty mięsa przez 15-20 minut.
  • Usmażone lub upieczone steki z indyka należy odstawić na 5 minut. W tym czasie zawarte w nim soki równomiernie się rozejdą, dzięki czemu mięso będzie soczyste.
  • Steki indycze można podać z ziemniakami lub ryżem. Dopełnieniem tego dania będą pieczone warzywa lub surówka oraz lekki sos, np. jogurtowo-ziołowy.

Czytaj też:
Zamiast formować i smażyć kotlety, z mielonego mięsa robię o wiele łatwiejszy i zdrowszy obiad
Czytaj też:
Kroję filet z kurczaka i duszę z kilkoma dodatkami. Nie tylko Węgrzy zajadają się tym daniem