Zamiast formować i smażyć kotlety, z mielonego mięsa robię o wiele łatwiejszy i zdrowszy obiad

Zamiast formować i smażyć kotlety, z mielonego mięsa robię o wiele łatwiejszy i zdrowszy obiad

Dodano: 
Klops z mięsa mielonego
Klops z mięsa mielonego Źródło: Shutterstock / Marian Weyo
Mięso mielone często mam w swoich kuchennych zapasach. To dlatego, że da się z niego przyrządzić wiele dań obiadowych. Ostatnio jednak nie przerabiam go na kotlety, a na o wiele zdrowszą potrawę. Robię ją szybko, a wszystkim smakuje.

Wielu osobom mięso mielone kojarzy się tylko i wyłącznie z kotletami. Wystarczy jednak chwilę pomyśleć, by okazało się, że ten rodzaj mięsa da się przygotować na wiele innych sposobów. Mnie i mojej rodzinie przypadła ostatnio do gustu jedna potrawa. Piecze się ją szybko w piekarniku, a wychodzi o niebo smaczniejsza i zdrowsza od kotletów mielonych.

Jak przygotować mięsną masę na klops?

Klops, zwany też pieczenią rzymską, to pieczone danie przyrządzane z mięsa mielonego. W sumie masę na klops przygotowuje się podobnie, jak masę na kotlety. Również dodaje się do mielonego mięsa namoczoną i odciśniętą bułkę, a także podsmażoną cebulkę. Całość należy przyprawić i dokładnie wyrobić.

Tu jednak pojawia się różnica, jeśli chodzi o przyrządzanie obu potraw. Masę na kotlety dzieli się bowiem na nieduże porcje, formuje z nich kotlety i smaży na tłuszczu. By przygotować klops, z mięsnej masy należy uformować wałek, a potem ułożyć go w formie lub na blasze i piec ok. 50 minut, aż mięso zrobi się odpowiednio miękkie. Nie ma tu więc dodatku zbędnego tłuszczu, ani ciężkostrawnego smażenia. Po włożeniu do piekarnika to danie tak naprawdę robi się samo, a ty w tym czasie możesz się zająć przyrządzaniem innego elementu obiadu.

Jak zrobić klops z mięsa mielonego?

Klops z mięsa mielonego do pewnego momentu robi się tak samo, jak masę na kotlety mielone. Klops jednak formuje się w gruby wałek, który po upieczeniu kroi się w grubsze lub cieńsze plastry i podaje na obiad lub jako dodatek do pieczywa.

Przepis: Klops z mięsa mielonego

Pieczony klops z mięsa mielonego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 kajzerka
  • 1 cebula
  • 1–2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówNamocz bułkę w mleku lub wodzie, aż zmięknie, a następnie odciśnij nadmiar płynu. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę, aż będzie miękka i lekko zeszklona. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę, aby uwolnić aromat. Warzywa przestudź.
  2. Mieszanie mięsaW dużej misce umieść mięso mielone, dodaj odciśniętą bułkę, jajko, podsmażoną cebulę z czosnkiem, musztardę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj całość, aż wszystkie składniki się połączą. Masa powinna być jednolita i zwarta.
  3. Formowanie klopsaNa blacie uformuj z mięsa wałek, delikatnie dociskając, aby był zwarty. Przełóż go do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mięso możesz posmarować olejem. Klops piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Jak podać klops z mięsa mielonego?

Klops z mięsa mielonego można podać na ciepło, krojąc go w grubsze plastry. Najlepszymi dodatkami do takiego dania obiadowego będą: ziemniaki gotowane, puree ziemniaczane, ugotowana kasza lub pieczywo. Klops warto też polać sosem, np. pomidorowym, pieczeniowym czy chrzanowym. Wystudzony klops da się zaś pokroić w cienkie plasterki, dzięki czemu mogą one stanowić domowy dodatek do pieczywa.

Czytaj też:
Wiele osób popełnia ten błąd przy smażeniu mięsa mielonego. Ma kolosalne znaczenie dla smaku
Czytaj też:
Karol Okrasa to ma pomysły. Teraz robię kotlety mielone tylko tak, jak on. Nie namaczam już bułki