Lubię mieć w swoich zapasach coś słodkiego albo przynajmniej składniki, z których raz-dwa da się wyczarować słodką przekąskę. Jednym z pomysłów na taki szybki i smaczny deser są wafelki przekładane masą owocową. Robię ją szybko z kilku składników, w tym z galaretek owocowych. Wafelki szybko znikają z talerza.
Czym można przełożyć wafle tortowe?
Wafle tortowe można chrupać same na przekąskę. Jednak o wiele lepiej będą smakować, gdy przełoży się je słodką masą. Najprostszym przełożeniem do wafelków może być gotowy krem czekoladowo-orzechowy lub masa kajmakowa. Dość dobrze będą też smakować wafle przełożone powidłami czy dżemem. Jeśli jednak macie nieco więcej czasu na przygotowanie tego deseru, możecie przyrządzić masę z masła, cukru, kakao i mleka w proszku lub pyszną masę galaretkową.
Jak zrobić wafelki z masą galaretkową?
Wafelki przełożone masą z galaretki mają orzeźwiający, owocowy smak i są kolorowe. Na dodatek przyjemnie chrupią i są lekkie. A ich przygotowanie jest całkiem proste. Wystarczy sięgnąć po masło, cukier, kwaśną śmietanę i galaretki. Z tych składników szybko przygotujecie smaczny krem, którym przełożycie suche wafle tortowe.
Przepis: Wafelki z masą galaretkową
Wafle tortowe przekładane masą z galaretek owocowych
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 135 w każdej porcji
Składniki
- 150 g (1 opakowanie) wafli tortowych
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 300 g śmietany 18%
- 2 galaretki o dowolnym smaku, np. truskawkowej, pomarańczowej
Sposób przygotowania
- Podgrzewanie składnikówMasło rozpuść w rondelku. Dodaj cukier i mieszaj go, podgrzewając, aż dokładnie się rozpuści. Wtedy dodaj śmietanę i całość dokładnie wymieszaj. Rondelek zestaw z ognia i do gorącego płynu wsyp galaretki. Mieszaj je, aż się całkowicie rozpuszczą. Masę odstaw do przestygnięcia.
- Przekładanie wafliZimną masą galaretkową przekładaj suche wafle tortowe. Możesz je łączyć po 3-5 sztuk według uznania. Całość owiń papierem do pieczenia, umieść między dwoma deskami kuchennymi i wstaw na kilka godzin do lodówki. Gdy masa stężeje, pokrój deser na małe wafelki.
Domowe wafelki – kilka wskazówek
Do przygotowania wafelków z masą galaretkową można użyć galaretek o ulubionym smaku. W jednym wafelku można też połączyć dwa galaretkowe smaki. Dzięki temu deser będzie miał ciekawszy smak i wygląd.
- Masę z galaretką można przygotować bez dodatku śmietany. Wtedy trzeba jednak rozpuścić galaretki w połowie gorącej wody przewidzianej w przepisie. A gdy zaczną tężeć, należy je zmiksować z miękkim masłem.
- Przełożone masą galaretkową wafle należy owinąć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, przykryć deską kuchenną, obciążyć i wstawić do lodówki. W chłodzie galaretka szybko się zestali i wafelki wkrótce będą się nadawać do krojenia.
- Do masy galaretkowej w czasie miksowania można dodać 1-2 łyżki śmietanki 30%. Dzięki temu krem będzie miał bardziej aksamitną konsystencję.
- Wafelki przełożone masą z galaretką należy trzymać w lodówce, by krem zachował właściwą konsystencję.
Czytaj też:
Te wafle znikają 5 minut po tym, jak je zrobię. Poznaj mój ekspresowy sposób na obłędny podwieczorekCzytaj też:
Wafle z masą kakaową rodem z PRL-u. Mój tata zawsze dodawał do nich ten zdrowy składnik