Kawa z jabłkiem? Wiele osób się zdziwi, a my mówimy jednogłośnie: spróbujcie! Ta kawa może być rozpustnym śniadaniem na słodko, ale może też być deserem. To kawa i szarlotka w jednym!
Jak zrobić kawę z jabłkiem?
Kawa szarlotkowa to kawa z dodatkiem mleka oraz przecieru jabłkowego z cynamonem, syropem daktylowym i odrobiną słodkiej śmietanki. Do zrobienia tego przysmaku możesz użyć gotowego musu z tubki lub ze słoiczka (szukaj na półkach z produktami dla małych dzieci). Mus z naszego przepisu jest dość słodki, dlatego ilość syropu daktylowego można zmienić w zależności od własnych preferencji. Można też użyć innego słodzidła: łagodnego syropu z agawy albo bardziej wyrazistego syropu klonowego. Można też użyć cukru, najlepiej brązowego.
Jeszcze inną opcją jest dodatek do jabłek słodkiego mleka skondensowanego (wówczas zastępuje ono i śmietankę, i syrop). Warto pamiętać, że sam cynamon również dodaje słodyczy napojom. Do przepisu można wykorzystać pełnotłuste mleko krowie lub dowolne mleko roślinne przeznaczone dla baristów.
Przepis: Kawa z jabłkiem
Deserowa kawa z musem jabłkowym
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 137
Składniki
- 50 ml espresso
- 70 ml mleka
na mus jabłkowy:
- 1,5 łyżki przecieru jabłkowego
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka słodkiej śmietanki 30%
Sposób przygotowania
- Szykowanie musu jabłkowegoPrzecier jabłkowy wymieszaj z resztą dodatków i delikatnie podgrzej, aby wszystko się połączyło i miało jednolitą konsystencję. Wlej tak uszykowany mus na dno szklanki do kawy.
- Robienie kawyNa mus wylej pogrzane, spienione mleko i dodaj espresso.
Opcja bez mleka i śmietanki jest również możliwa. Wystarczy, że z musu, brązowego cukru oraz cynamonu przygotujesz słodką, jabłkową masę, coś w rodzaju gęstego, jabłkowego syropu. Można wówczas posłodzić nim czarną kawę, ale też dodać do herbaty.
Jak podawać kawę szarlotkową?
Kawę z jabłkiem można oprószyć cynamonem lub jako mieszadełko podać do niej laski cynamonu. W wersji deserowej można udekorować kawę bitą śmietaną oraz ciasteczkami korzennymi czy dowolnym syropem albo posypką z czekolady.
Jeśli jesteś fanem jabłek, zjedz szarlotkę lub inny deser właśnie w towarzystwie takiej kawy. To będzie istne szarlotkowe szaleństwo, ale nie mamy wątpliwości, że takie połączenia są tym, co zawsze poprawia nastrój w szare i zimne dni.
Czytaj też:
Szarlotka sypana, czyli najprostsze ciasto z jabłkami. Za ten deser zawsze zbieram komplementyCzytaj też:
Zalewam pokrojone jabłka prostą masą i piekę. Poznaj sekret jabłecznika, który rozpływa się w ustach