Zamiast ziemniaków smażę na patelni inne warzywo. Ten dodatek do obiadu to prawdziwy hit

Zamiast ziemniaków smażę na patelni inne warzywo. Ten dodatek do obiadu to prawdziwy hit

Dodano: 
Smażone bataty
Smażone bataty Źródło: Pixabay / Mondgesicht
Szukasz nietuzinkowego dodatku do obiadu? Postaw na smażone bataty. Słodkie ziemniaki z trzema przyprawami ożywią niejedno danie, a ich wykonanie jest banalne.

Ziemniaki do obiadu mogą się znudzić. Od czasu do czasu do drugiego dania zamiast nich podaję bataty. Te pyszne słodkie ziemniaki przyrządzam na patelni z trzema prostymi dodatkami, które znakomicie podkreślają ich nietuzinkowy smak. Bliscy zajadają je zawsze z ogromną ochotą, a wykonanie zajmuje mi dosłownie chwilę. Polecam spróbować.

Jak zrobić smaczne, smażone bataty?

Mój sposób na bataty jest najprostszy pod słońcem. Bierzesz słodkie ziemniaki, obierasz je i kroisz w niedużą kostkę. Wrzucasz na patelnię wraz z czosnkiem i rozmarynem i doprawiasz słodką papryką. Przyrządzasz, aż zaczną robić się rumiane i pięknie pachnieć. Wtedy oprószasz jeszcze pieprzem i solą. I tyle. Ten dodatek do obiadu zachwyci cię smakiem.

Przepis: Bataty z patelni

Smażone słodkie ziemniaki idealne jako dodatek do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże bataty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 gałązki rozmarynu
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówBataty obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Czosnek pozbaw łupin, posiekaj.
  2. Smażenie batatówNa patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć bataty wraz z czosnkiem, oprósz je słodką papryką. Przemieszaj i dodaj świeży rozmaryn. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż bataty będą miękkie i lekko przyrumienione (10-15 minut). Dopraw pieprzem oraz niewielką ilością soli.

Jak podać słodkie ziemniaki z patelni?

Bataty najlepiej smakują bezpośrednio po przyrządzeniu. Będą pasować do pieczonych i smażonych mięs, do ryb, a nawet jarskich kotletów. Możesz również wrzucić je do sałatki albo – jeszcze podczas ich smażenia – dorzucić do nich ciecierzycę z puszki i zjeść sycącą przekąskę. Do tej ostatniej wersji polecam jeszcze dodanie kilku łyżeczek dipu czosnkowego dla bardziej wyrazistego smaku.

Inne warianty smażonych batatów

Jeśli lubisz połączenie smaku słodkiego i ostrego, oprócz czosnku dodaj do batatów jeszcze posiekaną papryczkę chili. Taki dodatek do obiadu przyjemnie cię rozgrzeje i podkręci metabolizm. Smak batatów znakomicie podkreśli też papryka wędzona. Gdy przekąskę z tego sycącego warzywa robię tylko dla siebie, używam trzech rodzajów papryki w proszku – słodkiej, ostrej i wędzonej właśnie. Lubię również posypać wtedy słodkie ziemniaki posiekaną kolendrą. Zioła, które do batatów będą pasowały równie dobrze, co rozmaryn, to tymianek i oregano. Możesz też doprawić słodkie ziemniaki cynamonem i oprószyć kakao. W tej odsłonie będą smakowały już bardziej jak deser, ale i na taki frykas znajdą się chętni.

Czytaj też:
Ten patent na ziemniaki zdradził mi mąż. Smaczniejszych chyba jeszcze nie jadłam
Czytaj też:
Zawsze robię to z ryżem przed gotowaniem. Wychodzi smaczny i wcale się nie klei

Źródło: Smaki.pl