Kiedyś zakwas z kiszonych buraków kojarzył mi się tylko ze świętami i gotowaniem barszczu. Jednak odkąd przyjaciółka wyjawiła mi, że popija go regularnie i wcale nie choruje, korzystam z niego codziennie. Recepturę na ten zdrowy napój wzięłam z przepiśnika mojej babci. Jest banalna i bez trudu nastawiam kolejne porcje. Smak wciąż mnie zachwyca.
Jak zrobić zakwas z kiszonych buraków?
Zakwas z kiszonych buraków to tradycyjny polski napój, który od wieków cieszy się uznaniem ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i orzeźwiający smak. Jego wykonanie nie jest skomplikowane. Potrzebujesz jedynie oczyścić buraki, ułożyć je w słoiku wraz z dodatkami i zalać wodą z solą. Resztę pracy wykona za ciebie upływający czas. Polecam spróbować.
Przepis: Zakwas z kiszonych buraków
Tradycyjny zdrowy napój z buraków
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 14 w każdej porcji
Składniki
- 4 średnie buraki
- 2 litry wody
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli niejodowanej
- 6 ziaren czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówWodę zagotuj, rozpuść w niej sól i lekko ostudź. Buraki wyszoruj, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Ząbki czosnku delikatnie zmiażdż trzonkiem noża.
- Nastawianie zakwasuDo dużego, wyparzonego słoika włóż buraki, dodaj czosnek oraz ziarna pieprzu. Całość zalej wodą.
- Fermentacja zakwasuSłoik z burakami zakręć, odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Co jakiś czas mieszaj jego zawartość. Gotowy zakwas odcedź i rozlej do butelek.
Jak wykorzystać zdrowy napój z buraków w kuchni?
Choć zakwas z buraków może być bazą czerwonego barszczu, warto go również pić samodzielnie. Już kilka łyków dziennie dostarczy porcji żelaza, potasu, witaminy C, witamin z grupy B i probiotyków. Substancje te będą działały na organizm na wielu polach. Raczenie się zdrowym napojem pomoże ci m.in. poprawić odporność i trawienie, obniżyć ciśnienie krwi, uregulować pracę układu nerwowego i zapobiec wystąpieniu anemii.
Picie zakwasu z buraków kiszonych nie każdemu jednak się przysłuży. Jeśli masz problemy z wrzodami, refluksem, niskim ciśnieniem krwi lub prawidłową pracą nerek przed włączeniem produktu do diety koniecznie skonsultuj się z lekarzem. Poradzenie się specjalisty to także dobry pomysł w przypadku, gdy stosujesz jakąkolwiek farmakoterapię. Do lekarza zgłoś się również wtedy, gdy po spożyciu zakwasu z buraków wystąpią u ciebie bólu brzucha, wzdęcia, biegunka lub inne niepokojące objawy.
Czytaj też:
Przepis na ten rarytas dostałam od szefowej kuchni z Korei. Bije na głowę polską kapustę kiszonąCzytaj też:
Upycham w słoiku różyczki kalafiora i zalewam płynem. Ta kiszonka bije na głowę kiszone ogórki