Te roladki z piersi z kurczaka to popisowe danie mojego męża. Robi je nawet w tygodniu

Te roladki z piersi z kurczaka to popisowe danie mojego męża. Robi je nawet w tygodniu

Dodano: 
Roladki z piersi kurczaka
Roladki z piersi kurczaka Źródło: Shutterstock / Anton Chernov
Mój mąż jest wielbicielem piersi z kurczaka. Lubi je jeść, ale też robić. Co ciekawe, wcale nie przerabia ich na mięso w sosie, ale na pełne smaku roladki. Zawija je tylko z 2 dodatkami i wstawia do piekarnika. Taki obiad jemy raz w tygodniu.

Większość mężczyzn uwielbia mięso z dużym dodatkiem sosu. Jednak mój mąż podpatrzył kiedyś w programie kulinarnym, jak zrobić roladki z piersi z kurczaka i często nas nimi raczy. Ku mojej wielkiej radości, bo choć raz w tygodniu wyręcza mnie z przygotowania posiłku dla całej rodziny. Lubię je też dlatego, że są bardzo smaczne. A ich przygotowanie nie jest pracochłonne, bo mąż zwykle robi je w czwartek, gdy wraca nieco wcześniej z pracy.

Czym napełnić roladki z piersi z kurczaka?

Pierś z kurczaka to bardzo delikatne mięso i jeśli chodzi o strukturę i o jego smak. Dlatego bardzo dobrze komponuje się w różnymi dodatkami. Można je więc nadziać np. plastrami sera i wędzonego boczku, słupkami kilku warzyw, podduszonymi pieczarkami czy warzywami i serem. Mój mąż zwykle robi roladki z piersi z kurczaka z dodatkiem szpinaku i sera pleśniowego. I muszę przyznać, że to bardzo smaczne połączenie.

Jak zrobić roladki z piersi z kurczaka ze szpinakiem i serem?

Mój mąż roladki z piersi z kurczaka robi ekspresowo. Przekrawa tylko filety na cieńsze płaty i lekko je rozbija. Potem kładzie na nich sparzony szpinak oraz plasterki sera i czosnku, całość roluje i spina wykałaczkami. Następnie roladki trafiają do piekarnika.

Przepis: Roladki z piersi z kurczaka ze szpinakiem i serem

Pieczone roladki z piersi z kurczaka ze szpinakiem i serem pleśniowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
415 w każdej porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g sera brie lub camembert
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPiersi z kurczaka opłucz, osusz. Każdą z nich przekrój na dwa płaty, lekko rozbij je tłuczkiem do mięsa. Oprósz solą, pieprzem i bazylią.
  2. Przygotowanie dodatkówSzpinak opłucz, umieść na sicie, przelej wrzątkiem, by stracił elastyczność. Dokładnie go osącz, wystudź. Ser camembert pokrój w plasterki, podobnie, jak obrane ząbki czosnku.
  3. Formowanie roladekNa każdy płat mięsa wyłóż trochę szpinaku, kilka plasterków czosnku i 2 plasterki sera. Farsz oprósz solą i pieprzem. Zwiń roladki, zepnij je wykałaczkami.
  4. Pieczenie roladekRoladki z piersi z kurczaka ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Skrop je olejem, naczynie przykryj. Roladki piecz 25-30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Roladki z piersi z kurczaka z patelni

Roladki z piersi z kurczaka można też przyrządzić na patelni. Najpierw należy je zrumienić na nieco mocniejszym ogniu, a potem zmniejszyć płomień pod patelnią i smażyć je jeszcze kilka minut. Roladki co jakiś czas trzeba obrócić, by równomiernie się usmażyły. Tak przygotowane danie będzie kusiło złocistym kolorem.

Czytaj też:
Te filety z piersi kurczaka dosłownie rozpływają się w ustach. Sekretem jest delikatny, aromatyczny sos
Czytaj też:
Smaruję piersi z kurczaka prostą marynatą i wstawiam do piekarnika. Ten obiad robi się sam