Nawet najlepiej przyrządzona smażona cebula nie będzie tak pyszna, jak warzywo przygotowane według przepisu, który znalazłam w starej książce kucharskiej. Składniki były dwa – cebula i sól – a warzywo należało upiec w łupinie. Nim spróbowałam, byłam sceptyczna. Dawna receptura opierała się bowiem na pieczeniu bez żadnych dodatków. Postanowiłam dać jej jednak szansę i nie żałuję. Pokochałam tę cebulę od pierwszego kęsa.
Jak zrobić pyszną cebulę?
Prosty i smaczny dodatek do dań – który ostatecznie zaserwowałam jako samodzielną przekąskę – zrobiłam w mniej niż godzinę. Cebula z pieca wręcz rozpływała się w ustach, a jej delikatny, lekko słodki smak bardzo przyjemnie mnie zaskoczył. Weź kilka sztuk warzywa o podobnej wielkości i przygotuj ten rarytas dla swojej rodziny. Nikt go sobie nie odmówi.
Przepis: Pieczona cebula
Pyszna i pełna smaku cebula z pieca, która zachwyca smakiem.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 69 w każdej porcji
Składniki
- 4 większe cebule
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówZ cebuli usuń już naruszone fragmenty łupiny. Nie obieraj jednak do końca. Warzywo ułóż na zabezpieczonej papierem do pieczenia blasze.
- Pieczenie cebuliBlachę z cebulą włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przyrządzaj przez 30-40 minut.
- Podawanie cebuli pieczonejWyjętą z piekarnika cebulę obierz z łupiny. Ułóż ją na talerzach i oprósz solą.
Jak podać pieczoną cebulę?
Cebula z pieca świetnie smakuje ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Właśnie tak zjadłam ją po raz pierwszy wraz z moją rodziną. Smakowało nam tak bardzo, że już kolejnego dnia przygotowałam więcej smakołyku i podałam na obiad do mięsa. Pyszne warzywo możesz też dodawać do zup i sałatek. Z dodatkiem sera typu feta i innych pieczonych warzyw taka cebulka jest wręcz znakomita.
Inne warianty cebuli z pieca
Jeśli chcesz, by warzywo było gotowe szybciej, możesz pokroić je na plastry i skropić odrobiną oleju o neutralnym smaku np. rzepakowego. Efekt, który uzyskasz, będzie jednak nieco odmienny niż w przypadku dłuższego zapiekania warzywa w całości. Cebulę z pieca możesz też doprawić pieprzem, wędzoną papryką lub ziołami takimi jak tymianek czy majeranek. Te dodatki przyjemnie przełamią słodycz warzywa i sprawią, że stanie się ono jeszcze bardziej aromatyczne. Skropienie pieczonej cebuli aromatyczną oliwą szałwiową czy tłuszczem z dodatkiem ostrej papryczki tez przyniesie smakowite rezultaty.
Czytaj też:
Teściowa zrobiła obłędną cebulę. Od razu zapisałem ten prosty przepisCzytaj też:
Te chrupiące krążki robię z kilku tanich składników. Amerykańska przekąska jest u mnie hitem