Teściowa zrobiła obłędną cebulę. Od razu zapisałem ten prosty przepis

Teściowa zrobiła obłędną cebulę. Od razu zapisałem ten prosty przepis

Dodano: 
Zapiekane cebule
Zapiekane cebule Źródło: Shutterstock / Simone Voigt
Cebuli w takim wydaniu wcześniej nie znałem. Moja teściowa podała zapiekane cebule na obiad i wszystko wyjedliśmy, co do okruszka. Oczywiście musiałem wziąć przepis. Okazał się bardzo prosty.

W tym daniu cebula występuje w roli głównej, a w takim wydaniu raczej serwujemy ją rzadko. Ten przepis to jednak strzał w dziesiątkę. Moja teściowa podała cebulę z dodatkiem ziemniaków i wystarczyło to za cały obiad.

Jak zrobić faszerowaną cebulę?

To cebula zapiekana z pysznym, ale prostym farszem. Moja teściowa zrobiła farsz z resztek cebuli, wędzonego boczku i koziego sera od lokalnego producenta. Jeśli nie masz możliwości kupienia dobrego, koziego sera, wykorzystaj dowolny ser, który pięknie roztopi się podczas pieczenia. Mogą to być żółte sery (np. cheddar albo gouda), mozzarella albo bardziej wyraziste sery pleśniowe.

Moja teściowa zapiekała i faszerowała białą cebulę, ale można tu też wykorzystać cebulę czerwoną. Ważne, aby wybrać ładne cebule, które da się potem stabilnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Przepis: Pieczona cebula z serem i boczkiem

Przepyszna cebula podana na gorąco.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
35 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 duże cebule
  • 100 g boczku wędzonego
  • 150 g koziego sera
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj cebule i farszOdkrój wierch cebul. Z cebul wydrąż środki, pozostawiając dwie warstwy. Wydrążone części cebuli pokrój drobno. Boczek pokrój w kostkę. Boczek wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż chwilę, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Dorzuć cebulę i łyżkę masła. Smaż, aż cebula się lekko zrumieni. Dopraw wszystko solą i pieprzem.
  2. Pieczenie cebuliCebule nadziewaj farszem, kawałkami koziego sera. Wszędzie dodaj odrobinę rozmarynu. Przykryj cebulę ściętymi końcówkami. Włóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i zapiekaj przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Teściowa podpowiedziała mi, że do nadziewania cebuli świetnie nadają się również inne mięsne farsze. Może to być np. mięso mielone przesmażone z cebulką i pomidorami czy kawałki tłustej kiełbasy, z której podczas smażenia, tak z boczku wytopi się tłuszcz. Można też zrobić wersję bezmięsną. Wówczas cebule można nafaszerować na przykład wędzonym twarogiem, dobrze doprawionym pieprzem i przesmażonym na patelni z cebulką i masłem.

Cebule można także upiec na grillu. Wówczas należy je ciasto ułożyć na tacce lub zawinąć w folię aluminiową.

Jak podawać zapiekane cebule?

Do pieczone cebuli można podać ziemniaki w dowolnej formie: gotowane, pieczone albo smażone. Moja teściowa podała cebule ze zwykłymi ziemniaczkami z wody roztłuczonymi z odrobiną masła. Ale takie cebule będą też dobrze smakowały podane z dobrym pieczywem. To z kolei dobra opcja na imprezy, bo takie cebule z pewnością sprawdzą się jako oryginalne danie do zaserwowania gościom.

Czytaj też:
Zalewam kalafior tym prostym sosem. Bez wysiłku robię pyszną zapiekankę
Czytaj też:
Robię rewelacyjną zapiekankę z ziemniaków. Jej sekretem jest ten nietypowy składnik