Zawsze robię to z ryżem przed gotowaniem. Wychodzi smaczny i wcale się nie klei

Zawsze robię to z ryżem przed gotowaniem. Wychodzi smaczny i wcale się nie klei

Dodano: 
Płukanie ryżu
Płukanie ryżu Źródło: Shutterstock / larisa Stefanjuk
Masz dość ryżu, który skleja się i rozgotowuje? Jedna prosta czynność sprawi, że zapomnisz o tych problemach. Sprawdź, jak ugotować idealny ryż do dań.

Gotowanie ryżu nie jest wcale tak proste, jak mogłoby się wydawać. Do niedawna, gdy chciałam zrobić obiad z jego udziałem, spędzałam sporo czasu na tym, by dobrze go poporcjować. Po przyrządzeniu ziarenka ryżu niestety się sklejały. Nie pomagało gotowanie w woreczkach ani dodawanie oleju do wody. Te metody zresztą, jak się później dowiedziałam, są odradzane przez kucharzy i ekspertów do spraw żywienia. Jest bowiem prostszy patent na ugotowanie ryżu. By uzyskać smakowity dodatek do dań, wystarczy wykonać jedną czynność przed gotowaniem.

Co zrobić, by ryż się nie kleił?

Czasami chcesz, by ziarna ryżu łatwo się ze sobą łączyły. Tak jest np. przy przygotowywaniu sushi czy innych zawijanych frykasów z jego dodatkiem. W większości przypadków jednak od ugotowanego ryżu oczekujesz sypkości. Taki rezultat możesz łatwo uzyskać, gdy usuniesz z powierzchni ryżu nadmiar skrobi odpowiadający za łączenie się ziarenek w większe skupiska.

Najprostszym sposobem na pozbycie się skrobi z ryżu jest opłukanie go zimną wodą jeszcze przed gotowaniem. W tym celu zalewam ziarenka wodą, a następnie ją odlewam. Zabieg powtarzam do momentu, gdy płyn po płukaniu pozostaje przejrzysty. Zwykle robię to 2- lub 3-krotnie.

Jak właściwie ugotować ryż?

Wypłukanie ryżu to dopiero początek jego przyrządzania. Do zrobienia smacznego dodatku do dań trzeba jeszcze użyć odpowiedniej ilości wody i dostosować czas gotowania. Zbyt długie podgrzewanie ryżu także poskutkuje jego sklejeniem, bo skrobia uwolni się z wnętrza ziarna. Możesz tego łatwo uniknąć, stosując się do dwóch prostych wskazówek.

Pierwsza dotyczy ilości wody. Płynu powinno być zawsze tyle, by jego warstwa ponad wsypanym do garnka ryżem miała około 1 cm wysokości. Druga zasada dotyczy gotowania, które powinno być dwuetapowe. Przygotowanie sypkiego i smacznego ryżu zaczynasz od doprowadzenia do wrzenia wody z ryżem i posolenia całości. Potem gotujesz wszystko na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie ryż wchłonie całą dodaną wodę. To moment, w którym wyłączasz ogień i kończysz pierwszy etap przyrządzania ziarna. Odczekaj jeszcze kwadrans, nim uchylisz pokrywkę i ostrożnie przemieszasz zawartość garnka. Ryż będzie idealny.

Czytaj też:
To proste danie z ryżem robię, gdy nie mam ochoty na gotowanie. Syci na długo, a powstaje w chwilę
Czytaj też:
Prosty dodatek zmienia zwykły ryż w prawdziwą ucztę. Potrafię zjeść sama całą miskę

Źródło: Smaki.pl