Prosty dodatek zmienia zwykły ryż w prawdziwą ucztę. Potrafię zjeść sama całą miskę

Prosty dodatek zmienia zwykły ryż w prawdziwą ucztę. Potrafię zjeść sama całą miskę

Dodano: 
Ryż z pesto
Ryż z pesto Źródło: Shutterstock / marco mayer
Kiedy nie mam pomysłu na szybki posiłek, a nie mam ochoty na żadne makarony, sięgam po ryż. Ten w torebkach już po 15 minutach jest gotowy, a ja w tym czasie robię do niego aromatyczny dodatek.

Ryż z pesto to mój ulubiony sposób na ryż. W tej wersji potrafię zjeść sama całą, wielką porcję. Mogę go jeść o każdej porze dnia. Danie robi się błyskawicznie, a składniki są proste.

Jak zrobić ryż z pesto?

Aby danie było możliwie szybko gotowe, zacznij od wstawienia ryżu do gotowania i zalania nerkowców wrzątkiem. Nerkowce nie są wprawdzie składnikiem tradycyjnego pesto, ale lubię dodać je do tej wersji z ryżem, bo jest wówczas wyjątkowo kremowe. W pesto z dodatkiem nerkowców pomijam czasem nawet dodatek parmezanu (zwykle wtedy, kiedy zwyczajnie mam tego sera w lodówce).

Kiedy ryż jest gotowy, wystarczy wymieszać go z pesto i można się zajadać.

Przepis: Ryż z pesto

Aromatyczny ryż z zielonym pesto.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
495 w każdej porcji

Składniki

  • 2 torebki ryżu (200 g)

na pesto:

  • 1 bazylia
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówNerkowce zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Zmiksuj wszystkie składniki na pesto (w tym odsączone z wody nerkowce). Jeśli jest zbyt gęste, dodaj więcej oliwy.
  2. Przygotowanie ryżuGorący ryż wymieszaj z pesto.

Jak podawać ryż z pesto?

Nie ukrywam, że tak lubię ten ryż, że zajadam go najczęściej bez żadnych dodatków. Ale niejednokrotnie, równolegle z gotowaniem ryżu wrzucam też na patelnię obok sezonowe warzywa i krótko smażę na oliwie. Ostatnio była to cukinia oraz kolorowa papryka. Smażone warzywa idealnie smakują z ryżem z pesto.

Oczywiście taki ryż jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Wyniesie na zupełnie inny poziom każdy posiłek. Do ryżu idealnie będą pasowały potrawy z mięsa drobiowego, np. pieczony kurczak, grillowana pierś z kurczaka czy filet z indyka. Do ryżu z pesto można także zaserwować rybę, np. pieczonego dorsza czy sandacza, albo soczystego łososia z patelni. Do takiego zestawu, czy to z mięsem, czy to z rybą, warto dodać jeszcze lekką sałatkę z warzyw. Np. z pomidorów z rukolą i odrobiną oliwy, czy liści szpinaku z ogórkami i lekkim, jogurtowym sosem.

Jeśli ryż z pesto zostaje mi na drugi dzień, jem go nawet na śniadanie. Lubię wtedy dołożyć do takiego ryżu (rano zajadam go najczęściej na zimno) czubatą łyżkę greckiego jogurtu.

Czytaj też:
Pałki z kurczaka zapiekam z aromatycznym ryżem. To mój patent na prosty jednogarnkowy obiad
Czytaj też:
Risotto z kurkami to hit sezonu w mojej kuchni. Robię je szybko, a smakuje obłędnie