Genialny patent na szybki jesienny podwieczorek. Podpatrzyłam go u znajomej cukierniczki

Genialny patent na szybki jesienny podwieczorek. Podpatrzyłam go u znajomej cukierniczki

Dodano: 
Deser jabłkowy
Deser jabłkowy Źródło: Shutterstock / Dream79
Macie ochotę na słodkie co nieco? Zamiast sięgać po czekoladę czy batonik, możecie zjeść coś o wiele zdrowszego i smaczniejszego. Ten prosty deser zrobicie w kilka minut z zaledwie trzech składników. Wszyscy będą się nim zajadać.

Uwielbiam desery, zwłaszcza gdy nie są zbyt słodkie i kaloryczne. Taka mała przekąska potrafi poprawić nastrój i dodać energii w ciągu dnia. Świetnie, gdy jest prosta do przygotowania, tak jak ten deser, który podpatrzyłam u znajomej cukierniczki. Zrobiła go w zasadzie z trzech niewyszukanych składników, a wyglądał i smakował rewelacyjnie.

Jakie jabłka są najlepsze do deseru z bitą śmietaną?

Jeśli chodzi o deser, który nie poddaje się obróce termicznej, najlepiej przygotować go z jabłek deserowych. A więc takich, które są słodkie i mają smaczny, soczysty miąższ. Dobrze też by nie były bardzo twarde, bo wtedy całość zjada się z wielką przyjemnością. Można więc sięgnąć po odmiany takie jak np.: Cortland, Lobo czy Rubin. Jabłka warto obrać, zwłaszcza gdy mają grubą i oddzielającą się od miąższu skórkę.

Jak zrobić szybki deser jabłkowy?

Ten deser jabłkowy da się zrobić w 10-15 minut. Najwięcej czasu zajmie tu ubicie śmietanki oraz obranie pokrojenie jabłek. Potem wystarczy tylko poukładać wszystko warstwami w szklance, wykorzystując również biszkopty.

Przepis: Szybki deser jabłkowy

Prosty deser z jabłek, biszkoptów i bitej śmietany

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
320 w każdej porcji

Składniki

  • 2 jabłka deserowe
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 8 biszkoptów
  • 4 łyżki soku jabłkowego
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w większą kostkę, skrop sokiem z cytryny. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego i cukru pudru.
  2. Wykańczanie deseruNa dno każdej szklanki włóż trochę pokrojonego jabłka i pokruszony biszkopt. Całość skrop sokiem jabłkowym. Przykryj warstwą bitej śmietany, potem znów warstwą jabłka i pokruszonych, skropionych sokiem jabłkowym biszkoptów. Przykryj warstwą bitej śmietany.

Wskazówka: By dodane do deseru jabłka nie ściemniały, po rozdrobnieniu warto je skropić sokiem z cytryny.

Co jeszcze warto dodać do deseru jabłkowego?

Do deseru jabłkowego doskonale będzie pasował cynamon. Można nim oprószyć pokrojone jabłka. Jeśli zaś chodzi o bitą śmietanę, można ją połączyć z serkiem mascarpone, a wtedy powstanie aksamitny krem. Zamiast biszkoptów do deseru można wykorzystać herbatniki. Jeśli ktoś lubi, może też całość posypać startą czekoladą lub w wersji dla dorosłych – skropić odrobiną alkoholu, np. cydru, calvadosu.

Czytaj też:
Prosty biszkopt przekładam dwoma składnikami. Ten deser zawsze wychodzi i odgania jesienną chandrę
Czytaj też:
Do szarlotki dodaję płatki owsiane i nietypowe słodzidło. To mój patent na zdrowe i smaczne ciasto