Do szarlotki dodaję płatki owsiane i nietypowe słodzidło. To mój patent na zdrowe i smaczne ciasto

Do szarlotki dodaję płatki owsiane i nietypowe słodzidło. To mój patent na zdrowe i smaczne ciasto

Dodano: 
Szarlotka z płatkami owsianymi i syropem klonowym
Szarlotka z płatkami owsianymi i syropem klonowym Źródło: Shutterstock / Tati Liberta
Szarlotka może być zdrowym ciastem. Używając płatków owsianych oraz smakowitego zamiennika cukru, przygotujesz deser godny medalu. Przepis jest banalny.

Tej szarlotki nie odmówią sobie nawet sceptycy. Posłodzone syropem klonowym i wzbogacone o płatki owsiane górskie zdrowe ciasto, smakuje lepiej niż deser z niejednej cukierni. Odkąd pierwszy raz je upiekłam, ciągle wracam do tego przepisu. To połączenie jest uzależniające.

Jak zrobić zdrową i pyszną szarlotkę?

W moim cieście z jabłkami nie brakuje zdrowych produktów. Masa, którą otoczone są pyszne polskie owoce, powstała ze zmielonych płatków owsianych i syropu klonowego — smakowitego zamiennika cukru, który ma bardzo przyjemny smak i znacznie mniej kalorii. Moi bliscy zjadali tę szarlotkę chętniej niż tradycyjną. Polecam spróbować.

Przepis: Szarlotka z syropem klonowym i płatkami owsianymi

Zdrowe ciasto z jabłkami, które posmakuje nawet wybrednym.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
424 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 200 g masła

Na nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Wyrabianie ciastaW dużej misce połącz przesianą mąkę pszenną, zmielone płatki owsiane, syrop klonowy, proszek do pieczenia i sól. Dodaj zimne masło oraz jajko i szybko zagnieć.
  2. Uszykowanie owocówJabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Wymieszaj z sokiem z cytryny, syropem klonowym i cynamonem.
  3. Składanie i pieczenie szarlotkiPołowę przygotowanego ciasta ułóż na spodzie tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię, a następnie ułóż jabłka. Owoce przykryj resztą masy z płatkami owsianymi. Szarlotkę piecz w piekarniku temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut.

Jak podać zdrowe ciasto z jabłkami?

Do tego deseru wielu dodatków nie potrzeba. Zjedzony w towarzystwie kawy czy herbaty jest wyśmienity. Jeśli nie przejmujesz się kaloriami, podaj go z gałką lodów waniliowych lub posyp cukrem pudrem. Taka szarlotka będzie jeszcze lepsza.

Wskazówki dotyczące szarlotki z syropem klonowym

Do zrobienia zdrowego ciasta nadają się każde jabłka. Ja akurat miałam pod ręką dość słodką odmianę gala, więc dodałam sok z cytryny. Zbalansował on dobrze słodycz pochodzącą z owoców i syropu klonowego. Gdy wybierzesz antonówkę, szarą renetę lub boiken, z dodatku kwaśnego soku możesz zrezygnować.

Ilość syropu klonowego dostosuj do swoich preferencji. Jeśli lubisz słodsze ciasta, wlej więcej słodziwa. Pamiętaj jednak, że porcja wypieku dostarczy wtedy nieco więcej kalorii.

Inne warianty zdrowego ciasta z jabłkami

Do masy jabłkowej wrzuć posiekane orzechy włoskie lub pekan, a twoje zdrowe ciasto będzie przyjemnie chrupiące i bardziej sycące.Jabłka możesz też doprawić kardamonem, imbirem lub gałką muszkatołową. Każdego z tych dodatków użyj, zamieniając cynamon 1:1.

Czytaj też:
Miksuję 5 składników i układam na cieście gruszki. Jesienią to nasz weekendowy „must have”
Czytaj też:
Jabłka w cieście robię według przepisu mojej babci. Też dolewam do nich zdrowy płyn

Źródło: Smaki.pl