W naleśnikach zamykam trzy popularne składniki. To mój patent na szybkie i smaczne śniadanie na słodko

W naleśnikach zamykam trzy popularne składniki. To mój patent na szybkie i smaczne śniadanie na słodko

Dodano: 
Naleśniki na słodko z serkiem wiejskim, miodem i rodzynkami
Naleśniki na słodko z serkiem wiejskim, miodem i rodzynkami Źródło: Shutterstock / SvetlanaKSN
Szybkie śniadanie w postaci naleśników na słodko to świetny pomysł. Farsz zrobisz w mig, a smak będzie znakomity. Musisz spróbować.

Marzy ci się szybkie śniadanie na słodko? Te naleśniki z prostym farszem z trzech składników będą jak znalazł. Zrobiłam je niedawno dla mojej rodziny, wykorzystując kuchenne zapasy. Nieskromnie powiem, że tak dobrego posiłku dawno nie przygotowałam. Nie napracowałam się przy tym wiele, a wszyscy zajadali się ze smakiem.

Jak zrobić naleśniki na słodko z prostym farszem?

Te pyszne naleśniki z farszem z trzech składników zrobisz bardzo sprawnie. Wystarczy, że wymieszasz składniki na ciasto i usmażysz cienkie placki, a potem zamkniesz w nich pyszną mieszankę serka wiejskiego, miodu i krótko namaczanych we wrzątku rodzynek. Bliscy oniemieją z zachwytu.

Przepis: Naleśniki na słodko z serkiem wiejskim, miodem i rodzynkami

Słodkie naleśniki idealne na szybkie śniadanie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
336 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto naleśnikowe:

  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 250 g serka wiejskiego
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g rodzynek

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciasta na naleśnikiDo miski przesiej mąkę pszenną i sól. Dodaj jajka, mleko i olej. Wymieszaj, uzyskując pozbawione grudek ciasto.
  2. Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię, najlepiej taką z nieprzywierającą powłoką. Przy pomocy chochli wylej na nią porcję ciasta naleśnikowego i dokładnie ją rozprowadź. Smaż na średnim ogniu, aż zacznie odchodzić od dna naczynia. Wtedy obróć naleśnika i zrumień go lekko z drugiej strony. Przenieś na talerz. Czynności powtarzaj, aż wyczerpiesz masę.
  3. Robienie prostego farszuRodzynki zalej ciepłą wodą i odstaw na 10 minut, aby trochę napęczniały. Odcedź je i połącz z serkiem wiejskim oraz miodem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Składanie naleśnikówNa naleśniku ułóż niezbyt dużą porcję farszu (1-2 czubate łyżki). Złóż boki tak, aby uzyskać prostokąt. Dość ciasno go zawiń, wykonując ruch „od siebie”. Powtórz ze wszystkim usmażonymi naleśnikami.

Jak podać szybkie śniadanie w postaci naleśników na słodko?

Do takiego posiłku wielu dodatków już nie potrzeba. Moi bliscy zajadają je od razu po tym, jak w elastycznym cieście zawinę słodki i prosty farsz. Czasem jedynie poproszą o jakiś dżem, ale nie jest to obowiązkowy dodatek. Jeśli jednak chcesz urozmaicić to smaczne i szybkie śniadanie, polej naleśniki na słodko sosem czekoladowym albo dodatkową porcją miodu. Tak zaserwowana potrawa może też stanowić elegancki deser.

Wskazówki dotyczące naleśników na słodko

Dodatek oleju do ciasta na naleśniki sprawia, że nie trzeba rozgrzewać tłuszczu na patelni. Jeśli jednak naleśniki będą przywierały, użyj dodatkowej porcji tłuszczu. Olej rzepakowy możesz zastąpić masłem klarowanym, jeśli lubisz jego smak.

Do tych naleśników na słodko polecam miód o intensywnym smaku, np. gryczany lub spadziowy. Znakomicie wzbogaca dość delikatny smak serka wiejskiego. Zamiast miodu możesz też dodać inne słodzik. Świetnie sprawdzi się syrop klonowy lub syrop z agawy. Mają one nieco inny poziom słodyczy, więc ilość musisz dopasować do swoich upodobań.

Czytaj też:
Te naleśniki przyciągają do mojej kuchni nawet dzieci sąsiadów. To zasługa pysznego farszu
Czytaj też:
Takie słodkie naleśniki często robiła moja babcia. Wcinaliśmy je, aż się uszy trzęsły