Racuchy z jabłkami to w moim domu pozycja obowiązkowa. Dzieci wprost przepadają za tymi słodkimi i puszystymi plackami, a ja mam ogromne pole do popisu, bo przepisów i możliwych dodatków jest bez liku. Ostatnio postawiłam na dość klasyczną wersję i zrobiłam racuchy z jabłkami. Aby jednak nie było nudno, całość doprawiłam kardamonem. To pięknie pachnąca przyprawa, która cudownie podkreśla smak polskiego owocu. Po jej wsypaniu danie nabrało charakteru, a zjedzone zostało niemal błyskawicznie.
Jak zrobić aromatyczne racuchy z jabłkami?
Wykonanie tych puszystych placków nie jest skomplikowane, ale chwilę zajmie. Masa z drożdżami potrzebuje czasu, by urosnąć. Jednak zdecydowanie warto spróbować, bo zamknięte w tym cieście jabłka z odrobiną kardamonu smakują obłędnie.
Przepis: Racuchy drożdżowe z jabłkami i kardamonem
Puszyste placki o zniewalającym zapachu, które pokocha cała twoja rodzina.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 402 w każdej porcji
Składniki
Na rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- ½ łyżeczki cukru
Na ciasto:
- 240 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Dodatkowo:
- 1 większe twarde jabłko
- 1płaska łyżeczka kardamonu
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Sporządzanie rozczynu drożdżowegoMleko podgrzej do temperatury 30 stopni Celsjusza. Wlej je do niewielkiej miski i wymieszaj z cukrem oraz mąką pszenną. Wkrusz drożdże, a następnie ostrożnie połącz je z pozostałymi składnikami. Naczynie przykryj i odstaw na 10 minut w cieple miejsce, by drożdże zaczęły „pracować”.
- Robienie ciasta na racuchyMąką pszenną przesiej do dużej miski, wymieszaj ze szczyptą soli. Wlej rozczyn drożdżowy oraz mleko w temperaturze pokojowej. Wbij jajko i wsyp cukier. Ostrożnie wszystko połącz. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Znów przykryj naczynie i odstaw — tym razem na 45 minut.
- Wykańczanie ciasta i smażenie racuchówJabłko umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę. Wrzuć do masy na placki, a następnie wsyp kardamon. Wymieszaj. Pozostaw jeszcze na 10 minut. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Przy pomocy łyżki wykładaj na niego masę, formując niezbyt duże racuchy. Smaż je po 2-3 minuty na stronę na umiarkowanym ogniu i przenoś na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Jak podać puszyste placki z jabłkami i kardamonem?
Do tych leciutkich niczym chmurka placuszków najlepiej pasuje cukier puder. Oprószam je niewielką ilością dodatku po tym, jak już nieco ostygną i osuszę je z nadmiaru tłuszczu po smażeniu. Wtedy cukier nie „znika” z powierzchni przysmaku i prezentują się znakomicie.
Inne dodatki do racuchów
Choć te puszyste placki najczęściej przygotowuje się z jabłkami, możliwych dodatków jest znacznie więcej. W sezonie letnim robię ten przysmak ze świeżymi jagodami, borówką amerykańską, jeżyną a nawet porzeczkami. Poza sezonem na świeże owoce możesz wziąć mrożone. Pamiętaj jednak, by usunąć z nich nadmiar wody pojawiający się po rozmrożeniu. Do wymienionych przeze nie dodatków kardamon też świetnie pasuje. A jeśli kardamon w racuchach z jabłkami nie przypadnie ci do gustu, to wypróbuj dodatek aromatycznego cynamonu.
Bardzo smaczne będą także racuchy z bananami pokrojonymi w plasterki lub z nieco twardszą gruszką. Wersja z owocami egzotycznymi takimi jak ananas czy mango również smakuje ciekawie. Owoce te — podobnie jak brzoskwinie poza sezonem — dostępne są najczęściej w puszkach. Nie jest to najzdrowszy wybór, ale od czasu do czasu możesz sobie na taką potrawę pozwolić.
Czytaj też:
Przepis na te racuchy znalazłam na kartce ze starego kalendarza. Genialne placki na słodkoCzytaj też:
Pomysł na słodkie śniadanie, obiad lub podwieczorek. Te racuchy z jabłkami zrobisz błyskawicznie