Ciasto na racuchy bez drożdży najczęściej robię z mleka słodkiego lub kefiru, jajek oraz mąki i proszku do pieczenia. Takie ciasto nie musi wyrastać, co skraca czas przygotowania potrawy. A wychodzą z niego racuchy chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Polecam ten przepis, gdy szukasz pomysły na smaczny posiłek, a nie chcesz robić zakupów. To danie nie wymaga wielu składników. Można je przygotować z podstawowych produktów spożywczych, które większość z nas ma w lodówce i kuchennych szafkach. Ja robię racuchy z jabłkami z przepisu, który pochodzi ze starej książki kucharskiej. Zawsze wychodzą bardzo puszyste i pyszne.
Rady: do racuchów polecam wybrać jabłkami niezbyt słodkie, np. szarą renetę. Ponadto zanim przystąpisz do robienia ciasta na racuchy, wyjmij kefir i jajka z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Jeśli nie chcesz, by racuchy „piły” za dużo tłuszczu w czasie smażenia, dodaj do ciasta łyżkę spirytusu.
Przepis: Racuchy z jabłkami
Według tego przepisu zrobisz racuchy z miękkim środkiem i chrupiącą skórką.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 400 ml kefiru
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 60 ml oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Wymieszanie składników ciastaDo dużej miski wlej kefir (możesz zastąpić go słodkim mlekiem, kwaśnym mlekiem lub maślanką), wbij jajka, dodaj cukier puder oraz ekstrakt waniliowy i mieszaj rózgą kuchenną lub mikserem (najniższe obroty) do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Do drugiej miski przesiej mąkę (najlepiej typ 550) z proszkiem do pieczenia. Dodawaj mąkę stopniowo do mokrych składników, aż uzyskasz gładkie, jednolite ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany.
- Połączenie ciasta z jabłkamiJabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj je do ciasta i delikatnie wymieszaj.
- SmażenieNakładaj porcje ciasta łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem lub masłem klarowanym i formuj okrągłe placuszki. Smaż racuchy z obu stron na średniej mocy palnika do momentu, aż będą miały złoty kolor (ok. 2 minuty z każdej strony). Racuchy nie powinny mieć zbyt ciasno na patelni. Gotowe racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Wskazówka: w zależności od gęstości kefiru ciasto może wymagać dodania mniejszej lub większej ilości mąki pszennej. Dodawaj mąkę stopniowo – idealne ciasto na racuchy powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli ciasto wyjdzie za gęste, dodaj nieco kefiru lub mleka.
Gorące racuchy z jabłkami posyp cukrem pudrem. Podając danie, możesz udekorować racuchy świeżymi owocami oraz polać placuszki z jabłkami np. syropem klonowym lub domowym musem owocowym.
Czym się różnią racuchy od placków z owocami?
Choć można znaleźć wiele przepisów na racuchy z jabłkami, to zgodnie z tradycją kuchni polskiej do ciasta nie dodaje się owoców. Z dodatkiem jabłek, dyni lub rabarbaru przygotowuje się tzw. placki. Choć ciasto w jednym i drugim przypadku ma taki sam skład, to mamy tutaj do czynienia z dwoma różnymi potrawami. Alternatywnym rozwiązaniem jest przygotowanie jabłek smażonych w cieście na racuchy – w tym przypadku pozbawione gniazd nasiennych plasterki jabłek macza się w cieście i smaży na tłuszczu.
Czytaj też:
Jak usmażyć idealne pączki? Przyda się do tego niedrogi gadżetCzytaj też:
Tradycyjna chałka drożdżowa w dwóch odsłonach. Jej smak przenosi mnie do czasów dzieciństwa