Pomysł na słodkie śniadanie, obiad lub podwieczorek. Te racuchy z jabłkami zrobisz błyskawicznie

Pomysł na słodkie śniadanie, obiad lub podwieczorek. Te racuchy z jabłkami zrobisz błyskawicznie

Dodano: 
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami Źródło: Shutterstock / BBA Photography
Racuchy z jabłkami to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Mój przepis na pyszne racuchy nie zawiera drożdży. Zobacz, jak je zrobić.

Ciasto na racuchy bez drożdży najczęściej robię z mleka słodkiego lub kefiru, jajek oraz mąki i proszku do pieczenia. Takie ciasto nie musi wyrastać, co skraca czas przygotowania potrawy. A wychodzą z niego racuchy chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Polecam ten przepis, gdy szukasz pomysły na smaczny posiłek, a nie chcesz robić zakupów. To danie nie wymaga wielu składników. Można je przygotować z podstawowych produktów spożywczych, które większość z nas ma w lodówce i kuchennych szafkach. Ja robię racuchy z jabłkami z przepisu, który pochodzi ze starej książki kucharskiej. Zawsze wychodzą bardzo puszyste i pyszne.

Rady: do racuchów polecam wybrać jabłkami niezbyt słodkie, np. szarą renetę. Ponadto zanim przystąpisz do robienia ciasta na racuchy, wyjmij kefir i jajka z lodówki, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Jeśli nie chcesz, by racuchy „piły” za dużo tłuszczu w czasie smażenia, dodaj do ciasta łyżkę spirytusu.

Przepis: Racuchy z jabłkami

Według tego przepisu zrobisz racuchy z miękkim środkiem i chrupiącą skórką.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 400 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Wymieszanie składników ciastaDo dużej miski wlej kefir (możesz zastąpić go słodkim mlekiem, kwaśnym mlekiem lub maślanką), wbij jajka, dodaj cukier puder oraz ekstrakt waniliowy i mieszaj rózgą kuchenną lub mikserem (najniższe obroty) do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Do drugiej miski przesiej mąkę (najlepiej typ 550) z proszkiem do pieczenia. Dodawaj mąkę stopniowo do mokrych składników, aż uzyskasz gładkie, jednolite ciasto o konsystencji kwaśnej śmietany.
  2. Połączenie ciasta z jabłkamiJabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj je do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  3. SmażenieNakładaj porcje ciasta łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem lub masłem klarowanym i formuj okrągłe placuszki. Smaż racuchy z obu stron na średniej mocy palnika do momentu, aż będą miały złoty kolor (ok. 2 minuty z każdej strony). Racuchy nie powinny mieć zbyt ciasno na patelni. Gotowe racuchy odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Wskazówka: w zależności od gęstości kefiru ciasto może wymagać dodania mniejszej lub większej ilości mąki pszennej. Dodawaj mąkę stopniowo – idealne ciasto na racuchy powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli ciasto wyjdzie za gęste, dodaj nieco kefiru lub mleka.

Gorące racuchy z jabłkami posyp cukrem pudrem. Podając danie, możesz udekorować racuchy świeżymi owocami oraz polać placuszki z jabłkami np. syropem klonowym lub domowym musem owocowym.

Czym się różnią racuchy od placków z owocami?

Choć można znaleźć wiele przepisów na racuchy z jabłkami, to zgodnie z tradycją kuchni polskiej do ciasta nie dodaje się owoców. Z dodatkiem jabłek, dyni lub rabarbaru przygotowuje się tzw. placki. Choć ciasto w jednym i drugim przypadku ma taki sam skład, to mamy tutaj do czynienia z dwoma różnymi potrawami. Alternatywnym rozwiązaniem jest przygotowanie jabłek smażonych w cieście na racuchy – w tym przypadku pozbawione gniazd nasiennych plasterki jabłek macza się w cieście i smaży na tłuszczu.

Czytaj też:
Jak usmażyć idealne pączki? Przyda się do tego niedrogi gadżet
Czytaj też:
Tradycyjna chałka drożdżowa w dwóch odsłonach. Jej smak przenosi mnie do czasów dzieciństwa