Rogaliki drożdżowe z dżemem to jeden z tych wypieków, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Moja babcia robiła najlepszy pod słońcem przysmak z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki. Dżem zawsze przyrządzała z owoców zebranych wcześniej na działce, a lekko kwaśny smak świetnie przełamywał słodycz drożdżowego ciasta posypanego cukrem pudrem. W tym roku sama przygotowałam zapas porzeczek do słoika, więc upiekłam też te pyszne rogaliki z przepisu babci. Rodzina pochłonęła je z prędkością światła.
Jak zrobić rogaliki drożdżowe babuni?
Wykonanie znakomitego wypieku drożdżowego z dżemem nie wymaga tak dużo pracy, jak mogłoby się wydawać. Ciasto trzeba zagnieść i pozwolić mu wyrosnąć, ale samo formowanie rogalików to już przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczy bowiem rozwałkować masę, podzielić ją na trójkąty i zawinąć wraz z nadzieniem. Po upieczeniu zachwycą smakiem i zapachem.
Przepis: Rogaliki drożdżowe babuni
Pyszne rogaliki z dżemem, które skuszą każdego łasucha.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 2 godz.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 299 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 80 g masła
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie rozczynu drożdżowegoMleko podgrzej do temperatury 30 stopni Celsjusza. Drożdże wkrusz do miski. Połącz je z 2-3 łyżkami cukru (z odmierzonej porcji), a następnie zalej mlekiem. Wymieszaj, przykryj naczynie ściereczką i odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
- Wyrabianie ciasta na rogaliki drożdżoweDo miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj szczyptę soli i cukier. Wymieszaj. Suche produkty połącz z masłem, jajkami oraz 2 z 3 żółtek. Wlej rozczyn, wymieszaj delikatnie i zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Nie zapomnij o przykryciu go, by nie obeschło.
- Formowanie i pieczenie rogalików z dżememMasę drożdżową rozwałkuj na placek. Podziel go na trójkąty. Na szerszej części każdego z nich ułóż porcję dżemu z czarnej porzeczki i zwiń, tworząc zgrabne rogaliki. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj po wierzchu ostatnim żółtkiem. Odstaw jeszcze na 20-30 minut, by trochę wyrosły. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut.
Jak podać rogaliki z dżemem z czarnej porzeczki?
Pyszny wypiek jak u babci przede wszystkim ostudź. Letni smakołyk o wiele łatwiej będzie ci udekorować lub zjeść bez oparzeń. Rogaliki drożdżowe możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować posiekanymi orzechami włoskim i lub laskowymi. Smaczną opcją będzie też przyozdobienie ich polewą czekoladową.
Inne warianty rogalików drożdżowych babuni
Zamiast dżemu z czarnej porzeczki wewnątrz lekkiego niczym chmurka ciasta możesz zamknąć powidła śliwkowe, konfiturę z wiśni lub brzoskwini albo ulubiony krem orzechowy. Świetnie sprawdzą się też posiekane bakalie takie jak daktyle, rodzynki albo śliwki, figi lub morele suszone. Moje dzieci lubią też zajadać ten przysmak z pastą z mieszanki orzechów doprawionych cynamonem i kardamonem. Opcji jest wiele i ograniczają cię jedynie wyobraźnia oraz zasoby domowej spiżarki.
Czytaj też:
Wianki z ciasta francuskiego i jabłek. Smaczny i szybki deser za groszeCzytaj też:
Przepis na te kruche rogaliki mam od znajomego cukiernika. Ich smak podbija jedna przyprawa