Kotlety mielone to popularne danie polskiej kuchni. Lubimy je za to, że dość szybko i prosto się je robi. Są też bardzo smaczne. Oczywiście pod warunkiem, że wyjdą soczyste i z chrupiącą skórką. Jak się okazuje, taki efekt wcale nie jest łatwy do osiągnięcia. Kotlety często bowiem są zbyt twarde i suche. Wystarczy jednak dodać do mielonego mięsa łyżkę popularnego produktu, by nabrały smaku i soczystości.
Co dodaje soczystości kotletom mielonym?
By kotlety mielone wyszły smaczne, powinny być soczyste. By osiągnąć ten efekt, należy wybrać odpowiedni rodzaj mięsa. Najlepiej, jeśli jest to wieprzowina, np. z łopatki czy karkówki. Zawarty w mięsie tłuszcz, zwiększy soczystość masy i doda jej smaku. Pomoże też dodatek namoczonej i odciśniętej bułki. Dobrym pomysłem jest także dodanie do masy na kotlety trochę majonezu czy śmietany. Podobny efekt można uzyskać, mieszając mięso mielone ze startymi warzywami, np. cukinią.
Jak zrobić soczyste kotlety mielone z popularnym dodatkiem?
Moim sposobem na zwiększenie soczystości kotletów mielonych jest dodatek masła. Nie jest to duża ilość, bo tak naprawdę wystarczy łyżka krowiego masła, by zapobiec wyschnięciu mięsnej masy w czasie smażenia. Przy okazji kotlety nabierają też przyjemnego, maślanego smaku.
Przepis: Kotlety mielone z masłem
Soczyste kotlety mielone z dodatkiem masła
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonej wieprzowiny np. z szynki
- 1 kajzerka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- pieprz ziołowy
- majeranek
- sól, pieprz
- 3/4 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy na kotletyBułkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij, dodaj do mielonego mięsa. Cebulę obierz, przekrój na pół, zetrzyj na małych oczkach tarki wprost do mięsa. Dodaj też miękkie masło, trochę majeranku, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego i soli. Dokładnie wyrób mięsną masę.
- Smażenie kotletówZ mięsnej masy formuj nieduże kotlety, lekko je spłaszcz. Każdy obtocz w tartej bułce. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź kotlety i smaż je po kilka minut z każdej strony, aż zrobią się złoto-brązowe.
Jak smażyć kotlety mielone, by miały chrupiącą skórkę?
Jeśli zależy wam na chrupiącej skórce na kotletach mielonych, musicie je odpowiednio usmażyć. Chodzi głównie o odpowiednią temperaturę tłuszczu do smażenia. Powinna być dość wysoka, dzięki czemu bułka tarta, która znajduje się na powierzchni kotletów ładnie się zrumieni i nie wchłonie zbyt dużo tłuszczu. Oczywiście tłuszcz nie może być też za bardzo rozgrzany, bo wtedy kotlety zaczną się przypalać z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Z kolei za niska temperatura smażenia powoduje, że tarta bułka nasiąka tłuszczem, przez co potrawa jest bardziej kaloryczna, a skórka na kotletach pozostaje miękka.
Czytaj też:
Do mielonego mięsa dorzucam dwa pospolite warzywa. Kotlety smakują lepiej niż klasyczneCzytaj też:
Wrzuć do mięsa mielonego zamiast cebuli i usmaż. Tak pysznych kotletów dawno nie jadłeś