Tak podanej wątróbce mało kto się oprze. Wygląda, jak z restauracji, a dzięki 2 dodatkom bosko smakuje

Tak podanej wątróbce mało kto się oprze. Wygląda, jak z restauracji, a dzięki 2 dodatkom bosko smakuje

Dodano: 
Wątróbka z jabłkami i sosem wiśniowym
Wątróbka z jabłkami i sosem wiśniowym Źródło: Shutterstock / Eva Daren
Wątróbka to tanie mięso, które potrafi zachwycić smakiem. Wszystko zależy od tego, jak ją się przygotuje. Moją wątróbka nie tylko jest pyszna, ale też pięknie się prezentuje. Wygląda niczym danie z restauracji.

Ludzie dzielą się na tych, co lubią wątróbkę i na tych, którzy nigdy nie wezmą jej do ust. Tych drugich zostawiam w spokoju, bo każdy ma prawo do swoich wyborów i upodobań. Jednak pierwszym pokażę dziś, jak w ciekawy sposób można przygotować i podać wątróbkę.

Jak smażyć wątróbkę, by nie wyszła sucha?

Wątróbka to delikatne mięso zaliczane do podrobów. Najpopularniejsza w ostatnim czasie na naszym rynku jest wątróbka drobiowa, np. kurczęca, indycza. I trzeba przyznać, że przyrządza się ją znacznie łatwiej, niż wątróbkę wieprzową. Ta druga często wychodzi twarda i sucha, a drobiową bez większego wysiłku da się przygotować, tak by była soczysta i kremowa. Trzeba jednak przestrzegać kilku ważnych zasad. Oto one:

  • By wątróbka wyszła soczysta, należy ją smażyć krótko na dość dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przeciąganie obróbki termicznej spowoduje, że wątróbka stwardnieje i zrobi się krucha.
  • Ważne jest też, by nie solić wątróbki przed smażeniem. Sól powoduje bowiem „wyciąganie” z wątróbki soków i sprawia, że robi się sucha. Potrawę należy oprószyć solą dopiero pod koniec przyrządzania.
  • Na początku przyrządzania, opłukaną wątróbkę dobrze jest też namoczyć w mleku. Wystarczy 30 minut, by usunąć z mięsa goryczkę i sprawić, że będzie wyjątkowo delikatne.

Jak przygotować wątróbkę z sosem wiśniowym i jabłkami?

Wątróbka to mięso, które wyjątkowo dobrze komponuje się z owocami. Zazwyczaj łączymy ją z jabłkami, choć można też zrobić wątróbkę z dodatkiem śliwek czy gruszek. Ja podam wątróbkę na smażonych plastrach jabłka, ale poleję ją aromatycznym sosem wiśniowym. Można go zrobić z wiśni świeżych lub mrożonych, a także na bazie wiśni z kompotu.

Przepis: Wątróbka z jabłkami i sosem wiśniowym

Tak podana wątróbka, nie tylko wygląda, ale i smakuje obłędnie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g wątróbki kurczęcej
  • 2 jabłka
  • 1/2 szklanki wiśni świeżych, mrożonych lub z kompotu
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • cynamon
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosu wiśniowegoWiśnie włóż do rondelka, dodaj wino i miód. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, aż zmiękną, a sos zgęstnieje. Część wiśni wyjmij z sosu do dekoracji. Resztę zblenduj z sosem. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie jabłekJabłka umyj, wytrzyj. Przy pomocy specjalnego nożyka wytnij z nich gniazda nasienne (jeśli nie masz takiego nożyka, jabłka możesz przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne i pokroić je w plastry). Jabłka pokrój w grubsze krążki. Smaż je po kilka minut na patelni z masłem, aż staną się miękkie. Pod koniec smażenia możesz je oprószyć cukrem i cynamonem.
  3. Smażenie wątróbkiWątróbkę opłucz, osusz, oczyść z błon. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do niej wątróbkę i smaż po 4-5 minut z każdej strony, by z wierzchu się zrumieniła, a w środku pozostała miękka. Wątróbkę oprósz pod koniec smażenia solą i pieprzem.
  4. Serwowanie wątróbkiPłaski talerz wyłóż plastrami jabłek. Ułóż na nich usmażoną wątróbkę, polej ją sosem wiśniowym i udekoruj wiśniami. Danie możesz dodatkowo posypać odrobiną świeżego tymianku lub posiekaną natką pietruszki.

Jak często można jeść wątróbkę?

Wątróbka to mięso, które ma wysoką wartość odżywczą. Stanowi bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka, żelaza, a także witamin i soli mineralnych. Witaminy A zawiera jednak na tyle dużo, że trzeba na nią uważać. Nadmiar tej witaminy w naszej diecie, jest bowiem obciążający dla wątroby. Mięso to zawiera też sporo cholesterolu. Z powyższych powodów nie powinniśmy jeść wątróbki częściej niż raz w tygodniu.

Czytaj też:
Gulasz z tego taniego mięsa smakuje doskonale. To zasługa gęstego, aromatycznego sosu
Czytaj też:
Zamiast smażyć wątróbkę, zmiksuj ją z prostymi składnikami. Te placki są idealne na szybki obiad lub kolację