Moja teściowa dodaje do mielonych nietypową przyprawę. Smakują, że palce lizać

Moja teściowa dodaje do mielonych nietypową przyprawę. Smakują, że palce lizać

Dodano: 
Kotlety mielone
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Kotlety mielone, które robi moja teściowa, różnią się od tych tradycyjnych. Różnicę czuć już podczas smażenia, bo w domu unosi się charakterystyczny aromat. Wszystko za sprawą popularnej przyprawy.

Choć ta przyprawa jest popularna i zapewne jest w większości domów, mało kto dodaje ją do kotletów mielonych. Tradycyjne mielone to zwykle pieprz ziołowy, czosnek, czarny pieprz i sól. Moja teściowa zawsze do mielonych dorzuca zioła prowansalskie. To kompozycja idealnie pasujących do mięsa ziół: rozmarynu, bazylii, tymianku, cząbru, oregano i majeranku. Taką mieszankę bez problemu można kupić w każdym sklepie na półce z przyprawami. I jeśli lubisz zioła prowansalskie, spróbuj je wykorzystać właśnie do zwykłych kotletów mielonych, które dzięki temu zyskują zupełnie nowy smak.

Jak zrobić kotlety mielone z ziołami?

Tu nie ma nic skomplikowanego, bo wystarczy wymieszać mięso z pozostałymi składnikami. Ważne jest jednak, aby najpierw dodać do mięsa zimną wodę i porządnie wyrobić całość. Ten prosty trik sprawia, że mięso jest potem wyjątkowo soczyste, a kotlety mają idealną konsystencję. Ważne, aby na wyrabianie mięsa poświęcić kilka minut. Najlepiej zrobić to ręcznie (nie chodzi o mieszanie, a porządne wyrabianie), dla ułatwienia można do tej czynności ubrać jednorazowe rękawiczki.

Zamiast świeżego czosnku można też użyć czosnku suszonego w proszku.

Przepis: Kotlety mielone z ziołami

Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 kotletów.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
394 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaDo mięsa wlej zimna wodę i wyrabiaj, aż płyn się wchłonie. Dodaj jajko, rozmoczona bułkę, posiekaną drobno cebulę i czosnek, przyprawy i dobrze wymieszaj.
  2. Smażenie koteltówNa patelni rozgrzej olej. Z mięsa formuj niewielkie kotlety, panieruj w bułce tartej i smaż z obu stron na złoto.

Moja teściowa zawsze przygotowuje na raz solidną porcję kotletów na kilka obiadów. Takie kotlety można zamrozić i proporcje, które są podane w przepisie, wystarczają zwykle na ok. 18-22 kotlety.

Z czym jeść mielone z ziołami prowansalskimi?

Kotlety mielone w tej wersji to rewelacyjny dodatek do obiadu i można je zaserwować dokładnie tak samo, jak tradycyjne mielone. Idealnie pasują do ziemniaków i tradycyjnych surówek: np. mizerii, buraczków, kapusty kiszonej czy marchewki. Kotlety można także podać z lekkimi sosami na bazie jogurtu, np. czosnkowym lub koperkowym.

Czytaj też:
Pierś z kurczaka rozcinam i nadziewana serem i warzywami. To proste danie wygląda jak z restauracji!
Czytaj też:
Serek wiejski to mój patent na szybką zapiekankę à la sernik. Przepis jest prosty, a deser tani